10:00 dop KULINARIKA IN RECEPTI

Brezmesna enoločnica z ješprenjem

Brezmesna enoločnica z ješprenjem

Čas je za prave zimske čorbe. A super hranljiva in okusna enoločnica ne potrebuje nujno mesnin. Tokrat smo poiskali recept za prav takšno, krepko in – saj veste, večkrat, ko jo pogrejete, boljša bo!

Sestavine:

  • por, česen
  • zelenjava: brokoli, cvetača, zelje, korenje – kar imate raje in kar imate pri roki
  • zelena, če vam je všeč okus, popestri vsako juho
  • za bolj krepko in okusno dajte v lonec tudi fižol v zrnju (že kuhan) ali lečo
  • maščobe: ne pozabite, da jih potrebujemo, hkrati pa ojačajo okus – priporočamo 2 žlici oljčnega olja
  • pest ješprenja
  • svež peteršilj in luštrek (ali zmrznjena ali sušena), lovor
  • sol, poper
  • začimbe po okusu

Priprava:

Na maščobi prepražite na kolobarje narezan por (toliko, da pokrije dno), dodajte 2 stroka sesekljanega česna, nato pa narezano zelenjavo in zeleno, popražite na hitro in zalijte z vodo ali jušno osnovo (toliko, da prekrije vso zelenjavo + kakšno skodelico več zaradi ješprenja). Naj zavre, kuhajte cca 20 minut, nato delno zblendajte. Za tem dodajte še ješprenj, peteršilj, luštrek, lovor in ostale začimbe, posolite in poprajte ter kuhajte še vsaj 20 minut. Vmes premešajte in poskusite, po potrebi dosolite.

NAMIG: Za k enolončnici popecite kruhke, ki jih pokapate z oljčnim oljem, dodate pa lahko tudi malce česna in/ali paradižnika.

(Visited 511 times, 1 visits today)
Close