Hren je zelo zdravilna korenina, največkrat pa ga uživamo le v času velikonočnih praznikov in dobrot. A poskusite ga večkrat vključiti v prehrano – tu je le nekaj idej, kako uporabiti hren.

Osnovna priprava hrena je: nariban hren, sol in kis. Za kremno in bolj blago različico dodamo še smetano, kislo smetano in/ali majonezo ali vse troje, po okusu. Nekateri si radi privoščijo tudi samega, mnogim pa je tak preoster. Kot dodaten oz. kot začimba pa je ravno pravšnji za popestritev jedi.

  1. Polnjena jajca s hrenovo omako – osnovnemu receptu za polnjena jajca primešate hren ali hrenovo omako.
  2. Pripravite hrenovo majonezo in jo uporabite namesto tatarske omake.
  3. Krompirjevo solato začinite s hrenom in krešo in dobili boste prilogo z ekstra umami okusom.
  4. Hrenovo omako (z malce več smetane) uporabite kot preliv za pečenega lososa.
  5. Odličen sendvič za vsak piknik, izlet ali malico: na kruh namažite hrenovo omako, pokapajte z limono, na to na tenko narežite hladen govej ali puranov zrezek in dodajte še malo rukole in regrata.
  6. Za zanimiv okus namaza, hrenovemu namazu dodajte zblendano kuhano rdečo peso. Odlično tekne tudi kot pomaka za svež korenček in zeleno.

Če ne veste, kako bi porabili jajca, pa poglejte za ideje tule:

(Visited 1.172 times, 4 visits today)
Close