Ko pride sezona češenj, jih radi zobamo kar z drevesa, a vendar – če jih je preveč naenkrat, so odlične tudi za domače sladice in domačo marmelado.
Odlično pri tem je, da so za sladice primerne tudi češnje, ki ne hrustajo več pod zobmi, ‘slaba stran’ pa je zamudno razkoščičevanje … A trud je poplačan!
1. Češnjeva pita
Klasika, lahko bi rekli ameriška klasika. Pito s češnjami lahko pripravimo brez peke, tako da naredimo piškotno dno – vendar pa je prava tista pečena, ki ima čez nadev še prepletene trakove testa (namig: uporabite lahko listnato testo, ki je že pripravljeno).
2. Češnjeva torta
Znamenita Schwartzwaldska torta je lahko pripravljena po enostavnem receptu: peka peciva s kakavom, vmesno plast pa predstavlja mascarpone, stepena smetana in dodane pogrete češnje. Lahko dodate tudi malo sheri likerja.
Namig: za okras pustite češnje kar cele, na pecljih!
3. Kolački s češnjami
Muffini so hitra sladica, ki je najboljša sveže pečena. Češnjevi so posebej okusni!
4. Češnjev štrudelj
Za mnoge je štrudelj s češnjami najboljši štrudelj, kar jih je. Ko zadiši iz pečice, velja previdnost, saj je notranjost dolgo zelo vroča.
5. Češnjeva sladica v kozarcu
Hitra sladica, ki je zelo osvežilna. Zmešajte češnje s sladkorjem in jih malce pogrejte, za drugo plast pa zmešajte mascarpone in grški jogurt. Sladico nato le še zložite v kozarce.
6. Domač češnjev sladoled
Češnje zmiksajte, posebej stepite rastlinsko kremo za stepanje, nato vse skupaj zmešajte in zamrznite za približno 2 uri.