Jedi na žlico so naše tradicionalne jedi v hladnem delu leta, hkrati pa so tudi danes enako ali spet bolj popularne. A kako pričarati tisti pravi okus enolončnic, kot se jih spomnimo iz otroštva?
Zbrali smo nekaj trikov oz. nasvetov, da bodo jedi, ki se kuhajo v enem loncu kar najbolj okusne.
1. Uporabite kakovostne sestavine
To je prvi in najpomembnejši nasvet. Spomnite se, naše babice so kuhale sezonsko in večinoma doma pridelano zelenjavo. Paradižnik kupljen izven sezone ne bo dal od sebe tistega pravega poletnega okusa – v tem primeru raje uporabite mezgo iz shrambe ali koncentrat. Skrbno izberite meso!
2. Uporabite 2 vrsti mesa
Od tega je lahko ena vrsta npr. klobasa ali goveje oz. svinjsko meso, za obaro pa piščančje, a obenem dodajte še prekajeno meso, ki bo dodalo piko na i.
3. Začimbe
Ne gre pretiravati s soljo, saj je že prekajeno meso slano, a vendar sol da jedi skupaj z maščobo največ okusa. Količino soli lahko zmanjšate na minimum tako, da uporabite čim bolj aromatične začimbe in z njimi ne varčujete. Posebej pomemben je lovorjev list – v liter dodajte vsaj 3! V enolončnice se odlično podajo tudi poper, luštrek in timijan.
4. Skuhajte več
Vsi vemo, da so jedi na žlico naslednji dan, ko jih pogrejemo še boljše. Zato ne naredite napake, da skuhate le za en obrok.
5. Postrezite vroče, toda…
Najboljši okus jedi občutimo, ko ta ni več tako vroča, kot jo postrežemo. Pustimo nekaj minut na krožniku ali v skodelici, preden se lotimo prve žlice!