Šparglji so tu! Res da, ko gremo po tem, ko smo jih jedli, na stranišče, nekaterim ne dišijo najlepše, a njihov okus in vsebnost vitaminov, mineralov in vlaknin prepričata, da jih uvrstimo na jedilnik. Zmagovalna in sila preprosta jed s šparglji so jajca. Tokrat na kar 5 načinov.
Sestavine:
- šparglji
- jajca
- sol, poper
- maščoba
- po želji še dodatne začimbe, sir, slanina, losos, listnato testo …
1. Vmešana jajca s šparglji
Šparglje, narezane na koščke ali na tretjine malce popražimo na vroči ponvi, nato pa zmanjšamo moč in dodamo jajca. Razžvrkljamo, začinimo ter pustimo da malce zakrknejo, potem pa še malo premešamo.
2. Šparglji z jajci na oko
Šparglje popečemo kar cele, posebej spečemo jajca na oko, postrežemo jih na špargljih.
3. Špargljev šopek z mehko kuhanim jajčkom
Jajca v mehko skuhamo, šparglje pa popečemo, lahko jih ovijemo v kos slanine ali dimljenega lososa. Šopek postrežemo ob mehko kuhanem jajcu, v katerega pomakamo šparglje.
4. Jajčna solata s šparglji
Jajca trdo skuhamo, šparglje skuhamo ali spečemo. Oboje narežemo na koščke, zmešamo, dodamo malo majoneze ali pa le olivno olje in posolimo. Premešamo, postrežemo s popečenim kruhom. V solato se odlično poda tudi grah.
5. Špargljeva omleta
Naredimo jo kot vsako drugo omleto – stepena surova jajca vlijemo v ponev, dodamo narezane že kuhane ali pečene šparglje, začinimo (prileže se tudi malo sira), zapečemo na spodnji strani (najbolje pokrito), nato polovico pepognemo – lahko jo še okrasimo s špargljevim vršičkom in naribanim parmezanom.