Cvetačna juha je lahko pripravljena v pol ure. Je dobra in zdrava. A če želite cvetačno juho dvigniti na nivo chefa, si le preberite naslednje trike, s katerimi bo okusna kot še nikoli.
Sestavine
- cvetača (velika glava, narezana na koščke)
- 3 žlice oljčnega olja
- sol
- čebula, sesekljana
- 2 stroka česna, sesekljan
- 4 skodelice zelenjavne jušne osnove ali vode
- 2 žlički masla
- po želji: začimbe in dodatki (priporočamo muškatni orešček, limonin sok, koruzne kokice, slanina, peteršilj, curry)
Namigi in triki
1. Cvetačo specite v pečici, s čimer ji boste dodali karameliziran globok okus.
2. “Nabildajte” okus – ko je cvetača skoraj pečena, prepražite čebulo do mehkega, nato dodajte sesekljan česen in nato pečeno cvetačo. prepražite, nato šele zalijte (z zelenjavno jušno osnovo ali vročo vodo), kuhajte 20 minut.
3. Za kremno juho ne potrebujete smetane, le vse skupaj dobro zblendajte (s paličnim mešalnikom ali še bolje kar v blenderju), nato pa dodajte še maslo.
4. Začinite pred postrežbo – na zanimiv način juhico okrasite in hkrati začinite – npr. z muškatnim oreškom in nekaj kapljicami limoninega soka ali pa s sesekljanim feferonom, juhico lahko postrežete tudi z nekaj majhnimi pečenimi koščki cvetače, dodate svež peteršilj, čebulne obročke .. Najbolj nora postrežba pa je s koruznimi kokicami, pečenimi na maslu in posutimi s curryjem, ter s prepraženo slanino.