Zeleni paradižniki so paradižniki, ki so zamudili priložnost, da bi dozoreli, preden se je vreme začelo hladiti.

Nezrel paradižnik je bledo zelen, trd ter trpkega in grenkega okusa.

Dozorite ga lahko tako, da ga zapakirate v papirnato vrečko skupaj z jabolki ali zrelimi bananami in pustite nekje na toplem. A tak postopek dozorevanja ne uspe vedno, zato lahko zeleni paradižnik porabite na več različnih načinov.

Ocvrti zeleni paradižnik

Zelene paradižnike prečno narežite na 1 cm debele rezine ter jih začinite s soljo in poprom. V ločeni skledi rahlo stepite jajce in na krožnik pripravite polento ali drobtine z dodatkom dimljene paprike. V ponvi na srednjem ognju segrejte rastlinsko olje. Rezine paradižnika pomočite v jajčno mešanico, nato pa jih povaljate v polenti ali drobtinah. Cvrete jih približno 3 minute na vsaki strani ali dokler niso zlato rjave barve, potem pa jih odcedite na krožnik, obložen s papirnato brisačo.

Pečen zeleni paradižnik

Pečico segrejete na 220 °C. V posodo narežite na srednje debele rezine zelen paradižnik in jih polite z oljčnim oljem ter potresite z začimbami (sol, česen v prahu, timijan, črni poper). Vse skupaj dobro premešajte. Rezine paradižnika razporedite po pekaču obloženem s papirjem za peko. Postavite na srednjo rešetko pečice in pecite od 45 minut do 1 ure.

Zamrznjeni zeleni paradižniki

Če imate preveč zelenega paradižnika, ga lahko zamrznete za kasnejšo uporabo. A ko jih boste odmrznili bo njihova tekstura postala veliko manj čvrsta in bolj kašasta. Če želite zamrzniti zelene paradižnike, jih najprej narežite na ½ cm debele rezine. Nato jih porazdelite na pekač, ki je obložen s papirjem za peko in jih zamrznite, potem pa jih razporedite v posode ali vrečke, saj se boste tako izognili sprejemanju rezin med zamrzovanjem.

POZOR: pri uživanju zelenega paradižnika velja opozorilo

Zeleni paradižnik vsebuje strupeni alkaloid solanin, ki je grenkega okusa in varuje plod pred plenilci. Ob zaužitju večjih količin solanina v zelenem paradižniku lahko pride do zastrupitve, ki se lahko kaže v obliki vrtoglavice, težkega dihanja, bolečin v trebuhu, driske ter tudi poškodb osrednjega živčnega sistema (krči in paraliza). Zato, če se boste odločili za uživanje, nikar ne pretiravajte s količino zaužitega zelenega paradižnika.

Lahko pa seveda poskusite paradižnik “dozoreti” sami:

Vir: ODDBOX, My Garden

(Visited 2.969 times, 4 visits today)
Close