Sedaj je čas, ko bo dozorela večina poletne zelenjave, ki jo lahko na preprost način shranimo za uporabo skozi vse leto.
Naredimo začimbno mešanico – podobno kot jo lahko kupimo pod vsem dobro poznanim imenom izdelka, ki ga vedno dodamo “eno žličico”.
Sestavine za domačo začimbno mešanico:
- 1 kg peteršilja
- 1 kg korenja
- 1 kg čebule
- 1 kg paradižnika
- 0,5 kg pora
- 0,5 kg gomolja zelene
- 0,5 kg nadzemne kolerabe
- 0,4 kg česna
- 1 kg soli
Piprava:
Vso zelenjavo očistimo, po potrebi olupimo in razrežemo na manjše koščke. Vsako zelenjavo posebej zmiksamo v multipraktiku. Zmiksamo na fine koščke, ne pa čisto drobne. Vso zelenjavo nato v velikem loncu zmešamo skupaj in dodamo sol. Pripravljeno domačo začimbno mešanico pustimo stati 24 ur, medtem pa večkrat dobro premešamo. Našo začimbno mešanico na koncu preložimo v manjše kozarčke za vlaganje in dobro zapremo.
Namig: Za suho različico začimbne mešanice zelenjavo posušimo v pečici do 50°C ali na zraku. Ko je zelenjava posušena, ji dodamo še sol in žličko kurkume za barvo.