8:35 dop GOSPODARSTVO

Amarant – slovenska ekološka semenarska hiša

Blagovna znamka Amarant je letos aprila praznovala 10. obletnico obstoja. Toliko časa že organizira slovensko pridelavo ekoloških semen v sodelovanju z ekološkimi kmetijami po celi Sloveniji. Je prva in zaenkrat edina slovenska ekološka semenarska hiša. Prav tako trenutno edina, ki ekološko seme za prodajo prideluje v Sloveniji.

Foto: Amarant

Foto: Amarant

“V teh 10 letih se je sicer trend obrnil v prid tako lokalni, kot tudi ekološki pridelavi, vendar pri povprečnemu kupcu še vedno prevladuje cena kot glavni kriterij – žal na račun tega velikokrat trpi tudi kakovost proizvoda,” Daniela Perdih, abs. živilstva in prehrane, ki vodi linijo semen za kaljenje ter prodajo pri Amarant kooperativi, odgovori na vprašanje, kako se je razvijal trg v tem času.

Semenski posevki (foto: Amarant)

Semenski posevki (foto: Amarant)

Samooskrbo podpiramo, a le z besedami, ne z nakupi

Opažajo, da je veliko potrošnikov, ki samooskrbo, lokalno in ekološko pridelavo podpirajo samo z besedami in ne tudi z nakupi. “Marsikdo nakup konvencionalnih semen upravičuje z mislijo, da bo tako ali tako na svojem vrtu prideloval zelenjavo na ekološki način in da se tako ali tako na pridelku ne bo poznalo ali so semena ekološka ali ne. Vendar pa bi se kupec moral zavedati dve stvari – prva je ta, da so semena, ki so že več generacij pridelana na ekološki način, bolj odporna, kot tista, ki so bila zaščitena s kemičnimi sredstvi; druga pa je ta, da z nakupom konvencionalnega izdelka – pa naj bo to živilo, seme, sadika ali kaj drugega – podpremo nekoga, ki nekje na svojih pridelkih in na zemlji, v kateri rastejo, uporablja sredstva, ki se jih v ekološki pridelavi ne uporablja,” poudari sogovornica iz Amaranta.

“Dokler kupci semen ne vidijo dlje od svojega vrta, ne bomo mogli rešiti problema z ostanki pesticidov v podtalnici, iztrošeno zemljo in ostalimi posledicami konvencionalnega kmetijstva.”
(Daniela Perdih, Amarant)

400 različnih sort semen

Glavno poslanstvo semenarske hiše Amarant je pridelava kakovostnega semena na slovenskih tleh, odkrivanje in vzdrževanje avtohtonih slovenskih sort, ki so prilagojene na naše podnebne razmere in so primerne za ekološko pridelavo, saj so utrjene in lahko kljubujejo težavam, kot so nekatere bolezni, mraz, suša itd. brez umetnih pripravkov in pomagal. Poleg pridelave semen se ukvarja z vzdrževanjem in selekcijo slovenskih avtohtonih sort, vzgojo sadik in tehnično pomočjo kmetom – kooperantom, ki pridelujejo seme, ki se kasneje prodaja pod blagovno znamko Amarant.

Foto: Amarant

Foto: Amarant

“V našem spektru je cca. 400 različnih sort semen. Približno 70 jih je trenutno iz slovenske pridelave, ostala pa so iz bližnjih evropskih držav: iz Avstrije, Nemčije, Švice, Italije,” povedo v Amarantu in poudarijo, da organizacija semenarske hiše ni enostavna. “Ni dovolj, da pridelaš nekaj semena, mora biti pridelano, pakirano, označeno in trženo v skladu z zakoni in direktivami s področja semenarstva. Tako za pridelavo, kot tudi za trženje je potrebno biti vpisan v register, na podlagi katerega smo podvrženi raznim rednim in izrednim kontrolam in vzorčenjem. Birokratsko organizacija semenske pridelave in prodaje ni enostavna,” razlagajo.

Sodelovanje s kooperanti – ekološkimi kmeti

Zato so se tudi odločili za sodelovanje s kooperanti – ekološkimi kmeti – ti seme pridelajo v skladu z njihovimi navodili in seveda zakonskimi zahtevami, Amarant pa organizira celotno birokracijo, pakiranje in prodajo. “Imamo tudi primerjalne posevke, da ugotavljamo sortno čistost sort in pa selekcijske posevke za izboljšanje sortne čistosti, kvalitete, donosa. Zmotno je mišljenje, da se semeni tiste rastline, ki “uidejo v cvet” – vsi semenski posevki so namensko posejani in vzgojeni za pridelavo semen, poleg tega pa so odbrane le rastline, ki so po razvoju in sortnih lastnostih primerne za semenitev. Nemogoče bi bilo, da bi vse to in še kaj opravljali na enem mestu oz. eni kmetiji, sploh glede na velikost povprečne slovenske kmetije,” še pove Daniela Perdih.

Glavni kriteriji pri pridelavi semena so certificirana ekološka pridelava, pravilna odbira rastlin za semenitev in primerno pobiranje, čiščenje in spravilo semena. Za boljši in bolj zdrav pridelek se pri pridelavi upošteva tudi načela bio-dinamične pridelave.

Dan odprtih vrat pri Amarantu – letos poudarek na bučah in paradižnikih

Amarant in KUD Jevnica – sekcija za razvoj podeželja in turizem v okviru Evropskega dneva odprtih vrat na ekoloških kmetijah organizirata Dan odprtih vrat pri Amarantu, ki bo 1. oktobra v Amarantovem skladišču. Na programu so predavanja, svetovanja in degustacije na temo Pridelki iz vrta v shrambo in kuhinjo.

Dan odprtih vrat 2015 (Amarant)

Dan odprtih vrat 2015 (Amarant)

“Na dnevu odprtih vrat si bodo lahko obiskovalci ogledali in nakupili izdelke iz celotnega našega spektra. Pripravili bomo razstavo pridelkov iz naših semen, letos bo poudarek na različnih sortah buč in paradižnikov. Za vse, ki so željni vrtičkarskega znanja, ima Fanči Perdih pripravljeno predavanje o spravilu pridelkov, odgovarjala pa bo tudi na vprašanja, povezana z ekološko pridelavo na domačih vrtovih. Predstavila se bodo tudi nekatera društva, s katerimi sodelujemo,” zaključi sogovornica.

V.B.

(Visited 1.582 times, 2 visits today)
Close
 

Center Nastavitev Zasebnosti

Obvezni piškotki

Shranijo uporabnikovo odločitev glede sprejemanja piškotkov.

gdpr[allowed_cookies], gdpr[consent_types]: beleži uporabniško odločitev glede sprejetja ali zavrnitev uporabe piškotkov. Veljavnost: 1 leto.

Socialna omrežja

Facebook vtičnik; za povečanje sodelovanja naših uporabnikov preko družbenih omrežij, analizo prodaje, segmentacijo uporabnikov in ponovno targetiranje uporabnikov

c_user, datr, fr, pl, presence, sb, wd, xs, pnl_data2, act

Analitika

Analitika nam omogoča, da merimo število uporabnikov v obliki obiskov in klikov.

advanced_ads_browser_width, advanced_ads_page_impressions, advanced_ads_pro_server_info, advanced_ads_pro_visitor_referrer
_ga: merjenje obiskanosti s storitvijo Google Analytics. Veljavnost: 2 leti. _gat: piškotek ne hrani uporabniških podatkov, uporablja se za omejevanje pogostosti zadetkov pri merjenju obiskanosti strani s storitvijo Google Analytics. Veljavnost: 10 minut. _gid: naključno ustvarjeno unikatno število se uporablja za izračun podatkov o obisku našega spletnega mesta. s storitvijo Google Analytics. Veljavnost: 24 ur.

Analiza obiska

To function properly, Hotjar stores first-party cookies on your visitor's browser. Cookies are either set by the Hotjar script, or by visiting Hotjar's website. Displaying the correct content to your visitors without personally identifying anyone relies on Hotjar's cookies.

_hjClosedSurveyInvites Hotjar cookie. This cookie is set once a visitor interacts with a Survey invitation modal popup. It is used to ensure that the same invite does not re-appear if it has already been shown. 365 days _hjDonePolls Hotjar cookie. This cookie is set once a visitor completes a poll using the Feedback Poll widget. It is used to ensure that the same poll does not re-appear if it has already been filled in. 365 days _hjMinimizedPolls Hotjar cookie. This cookie is set once a visitor minimizes a Feedback Poll widget. It is used to ensure that the widget stays minimizes when the visitor navigates through your site. 365 days _hjDoneTestersWidgets Hotjar cookie. This cookie is set once a visitor submits their information in the Recruit User Testers widget. It is used to ensure that the same form does not re-appear if it has already been filled in. 365 days _hjIncludedInSample Hotjar cookie. This session cookie is set to let Hotjar know whether that visitor is included in the sample which is used to generate funnels. 365 days _hjShownFeedbackMessage This cookie is set when a visitor minimizes or completes Incoming Feedback. This is done so that the Incoming Feedback will load as minimized immediately if they navigate to another page where it is set to show. 365 days _hjid Hotjar cookie. This cookie is set when the customer first lands on a page with the Hotjar script. It is used to persist the Hotjar User ID, unique to that site on the browser. This ensures that behavior in subsequent visits to the same site will be attributed to the same user ID. 365 days _hjRecordingLastActivity This should be found in sessionStorage (as opposed to cookies). This gets updated when a visitor recording starts and when data is sent through the WebSocket (the visitor performs an action that Hotjar records). Session hjTLDTest When the Hotjar script executes we try to determine the most generic cookie path we should use, instead of the page hostname. This is done so that cookies can be shared across subdomains (where applicable). To determine this, we try to store the _hjTLDTest cookie for different URL substring alternatives until it fails. After this check, the cookie is removed. Session _hjUserAttributesHash User Attributes sent through the Hotjar Identify API are cached for the duration of the session in order to know when an attribute has changed and needs to be updated. Session _hjCachedUserAttributes This cookie stores User Attributes which are sent through the Hotjar Identify API, whenever the user is not in the sample. These attributes will only be saved if the user interacts with a Hotjar Feedback tool. Session _hjLocalStorageTest This cookie is used to check if the Hotjar Tracking Script can use local storage. If it can, a value of 1 is set in this cookie. The data stored in_hjLocalStorageTest has no expiration time, but it is deleted immediately after creating it so the expected storage time is under 100ms. N/A _hjptid This cookie is set for logged in users of Hotjar, who have Admin Team Member permissions. It is used during pricing experiments to show the Admin consistent pricing across the site. Session _hjAbsoluteSessionInProgress The cookie is set so Hotjar can track the beginning of the user's journey for a total session count. It does not contain any identifiable information. 30 minutes