Site icon Eko Dežela

Žuželke v prehrani: katere so dovoljene, kje in kako?

Izvedbene uredbe Evropske komisije jasno določajo, katere oblike točno določenih žuželk so dovoljene za uporabo.

Prav tako za vsako žuželko določa tudi največjo količino, ki se sme dodati kot sestavina sestavljenega živila.

Trenutno je dovoljena uporaba naslednjih sestavin iz žuželk:

Uredbe jasno določajo, katere oblike točno določenih žuželk so dovoljene za uporabo, ter največjo količino, ki se sme dodati kot sestavina sestavljenega živila,

Poleg tega morajo biti žuželke usmrčene s toplotno obdelavo ali pa z zamrzovanjem, pred tem pa se morajo postiti 24 ur

Bomo vedeli, da živilo vsebuje žuželke?

Uredba zahteva tudi onačevanje izdelkov, ki vsebujejo dovoljene žuželke (oblika in ime žuželke ter njeno latinsko ime, npr.: moka ličinke velikega mokarja (Tenebrio molitor), pri čemer se navedba napiše v seznam sestavin odebeljeno, saj gre za alergen – ter dodan pripis “Ta sestavina lahko povzroči alergijske reakcije za potrošnike z znanimi alergijami na rake in njihove izdelke ter pršice.”)

Označevanje živil, ki vsebujejo žuželke, mora biti v skladu tako z izvedbeno uredbo za žuželke kakor tudi z uredbo o informiranju potrošnika, ki velja za vsa predpakirana živila in živila dostavljena gostincem, restavracijam in institucijam javne prehrane.

Vir: Nacionalni portal o hrani in prehrani

(Visited 855 times, 5 visits today)