Izvedbene uredbe Evropske komisije jasno določajo, katere oblike točno določenih žuželk so dovoljene za uporabo.
Prav tako za vsako žuželko določa tudi največjo količino, ki se sme dodati kot sestavina sestavljenega živila.
Trenutno je dovoljena uporaba naslednjih sestavin iz žuželk:
- predelane in posušene ličinke mokarja (Tenebrio molitor),
- zamrznjene, posušene in v prah zmlete kobilice (Locusta migratoria),
- celi toplotno obdelani in zamrznjeni, posušeni in praškasti ter razmaščeni prah hišnih murnov (čriček) – (Acheta domesticus)
- zamrznjene, v obliki paste, posušene in v prahu ličinke malega mokarja (Alphitobius diaperinus).
Uredbe jasno določajo, katere oblike točno določenih žuželk so dovoljene za uporabo, ter največjo količino, ki se sme dodati kot sestavina sestavljenega živila,
Poleg tega morajo biti žuželke usmrčene s toplotno obdelavo ali pa z zamrzovanjem, pred tem pa se morajo postiti 24 ur
Bomo vedeli, da živilo vsebuje žuželke?
Uredba zahteva tudi onačevanje izdelkov, ki vsebujejo dovoljene žuželke (oblika in ime žuželke ter njeno latinsko ime, npr.: moka ličinke velikega mokarja (Tenebrio molitor), pri čemer se navedba napiše v seznam sestavin odebeljeno, saj gre za alergen – ter dodan pripis “Ta sestavina lahko povzroči alergijske reakcije za potrošnike z znanimi alergijami na rake in njihove izdelke ter pršice.”)
Označevanje živil, ki vsebujejo žuželke, mora biti v skladu tako z izvedbeno uredbo za žuželke kakor tudi z uredbo o informiranju potrošnika, ki velja za vsa predpakirana živila in živila dostavljena gostincem, restavracijam in institucijam javne prehrane.
Vir: Nacionalni portal o hrani in prehrani