6:31 pop AKTUALNO

Zakaj medu ne segrevamo in koliko °C je meja?

Med je še posebej v zimskih mesecih redna sestavina čajev in domačih zdravilnih pripravkov, ki nas spremljajo skozi prehladna obolenja in nam lajšajo kašelj, je pa tudi odličen vir energije. Žlica medu ima okrog 257 kJ (61,2 kcal) energije in predstavlja 3 % dnevne potrebe po energiji.

»Glavni sestavini medu sta enostavna sladkorja fruktoza in glukoza, ki jih človeški organizem lahko takoj porabi. Med je dobra hrana za ljudi vseh starosti in nam pomaga ohranjati zdravje, saj poleg sladkorjev vsebuje tudi antioksidante, nekaj aminokislin, vitaminov in mineralov, ki jih naš organizem nujno potrebuje,« pravijo na Čebelarski zvezi Slovenije.

Nekateri encimi iz medu pospešijo prebavo sladkorjev in škroba, vodikov peroksid ima antibakterijski učinek, izboljšuje pa tudi absorpcijo kalcija iz hrane.

Med ima lahko zelo dolg rok uporabnosti, če je primerno skladiščen oziroma okrog dve leti, če ga imamo na sobni temperaturi. Na njegovo kakovost najbolj vplivata visoka temperatura in svetloba.

Zakaj med kristalizira?

Kot nas opozarjajo napisi na kozarcih, je običajno, da naravni med kristalizira. Glukoza v medu čez čas izgubi svojo vsebnost vode in se pretvori v glukozni monohidrat, ki obstaja v obliki kristalov, ob veliki količini teh kristalov pa se tvori v mrežo in povzroči suspenzijo po vsem medu ter ga pretvori v poltrdno stanje. Po drugi strani pa med, ki ima več fruktoze kot glukoze, ne bo zlahka kristaliziral.

Hitrost kristalizacije je najbolj odvisna od vrste medu. Čebele, ki se hranijo z deteljo, regratom, lucerno, sivko in oljno ogrščico, proizvajajo med, ki se zlahka strdi, drevesni med, denimo akacijev in kostanjev pa je bogat s fruktozo in zato počasneje kristalizira.

Kako med ponovno utekočiniti?

Kristaliziran med ne predstavlja nobenih nevarnosti ali sprememb v kakovosti, brez večjih težav pa ga lahko pretvorimo nazaj v tekoče stanje, če nam je to ljubše.

Najenostavnejši način je segrevanje z vodo, torej v vodni kopeli. Pri tem pazimo, da medu ne postavimo v vodo že med segrevanjem, pač pa vodo zavremo posebej, jo odstavimo in počakamo, da se malce ohladi. Šele nato v posodo položimo kozarec z medom, ki ga želimo utekočiniti.

Podobno lahko dosežemo, če kozarec postavimo v toplo (a ne prevroče) okolje, na primer na radiator ali v bližino peči, proces kristalizacije pa lahko upočasnimo tudi tako, da med zamrznemo.

Zakaj ne pregrevati medu?

Temperature v čebeljih panjih se lahko povzpnejo do okrog 35°C, kar pomeni da rahlo segrevanje ne bo vplivalo na sestavine v medu, a moramo biti pri tem pazljivi, da ga ne segrejemo na več kot 40 °C, saj sicer uničimo koristne encime in vitamine, povzročimo pa lahko tudi spremembe v teksturi in barvi.

Ne glede na to, kakšne metode segrevanja uporabljamo, bo dolgotrajna izpostavljenost medu visokim temperaturam razgradila njegove koristne encime in povzročila spremembe v okusu.

Uporaba medu v kuhanju in peki je tako smiselna zgolj zaradi arome.

Kje kupiti med?

Na Čebelarski zvezi Slovenije opozarjajo, da je pomembno je uživati med lokalnega izvora, saj so v njem sestavine, na katere smo navajeni. »Poleg tega je pot od panja do nas v tem primeru bistveno krajša, med tako ni bil podvržen različnim transportnim pogojem, pa še vpliv na okolje zaradi prometa smo razbremenili. Pri tem nas greje tudi zavest, da smo podprli lokalnega proizvajalca-čebelarja,« pravijo na zvezi.

Med lahko kupimo pri čebelarju doma, na tržnici ali spletni prodaji, je pa ves med pod strogim nadzorom inšpekcijskih organov, še posebej med, ki vključen v sheme kakovosti, kot je npr. Slovenski med z zaščiteno geografsko označbo.

Uporabniki svetujejo, da se s čebelarjem pogovorite o tem, kako prideluje med in ga povprašate tudi glede gretja in na koliko stopinj to poteka.

(Visited 1.805 times, 13 visits today)
Close

Center Nastavitev Zasebnosti

Obvezni piškotki

Shranijo uporabnikovo odločitev glede sprejemanja piškotkov.

gdpr[allowed_cookies], gdpr[consent_types]: beleži uporabniško odločitev glede sprejetja ali zavrnitev uporabe piškotkov. Veljavnost: 1 leto.

Socialna omrežja

Facebook vtičnik; za povečanje sodelovanja naših uporabnikov preko družbenih omrežij, analizo prodaje, segmentacijo uporabnikov in ponovno targetiranje uporabnikov

c_user, datr, fr, pl, presence, sb, wd, xs, pnl_data2, act

Analitika

Analitika nam omogoča, da merimo število uporabnikov v obliki obiskov in klikov.

advanced_ads_browser_width, advanced_ads_page_impressions, advanced_ads_pro_server_info, advanced_ads_pro_visitor_referrer
_ga: merjenje obiskanosti s storitvijo Google Analytics. Veljavnost: 2 leti. _gat: piškotek ne hrani uporabniških podatkov, uporablja se za omejevanje pogostosti zadetkov pri merjenju obiskanosti strani s storitvijo Google Analytics. Veljavnost: 10 minut. _gid: naključno ustvarjeno unikatno število se uporablja za izračun podatkov o obisku našega spletnega mesta. s storitvijo Google Analytics. Veljavnost: 24 ur.

Analiza obiska

To function properly, Hotjar stores first-party cookies on your visitor's browser. Cookies are either set by the Hotjar script, or by visiting Hotjar's website. Displaying the correct content to your visitors without personally identifying anyone relies on Hotjar's cookies.

_hjClosedSurveyInvites Hotjar cookie. This cookie is set once a visitor interacts with a Survey invitation modal popup. It is used to ensure that the same invite does not re-appear if it has already been shown. 365 days _hjDonePolls Hotjar cookie. This cookie is set once a visitor completes a poll using the Feedback Poll widget. It is used to ensure that the same poll does not re-appear if it has already been filled in. 365 days _hjMinimizedPolls Hotjar cookie. This cookie is set once a visitor minimizes a Feedback Poll widget. It is used to ensure that the widget stays minimizes when the visitor navigates through your site. 365 days _hjDoneTestersWidgets Hotjar cookie. This cookie is set once a visitor submits their information in the Recruit User Testers widget. It is used to ensure that the same form does not re-appear if it has already been filled in. 365 days _hjIncludedInSample Hotjar cookie. This session cookie is set to let Hotjar know whether that visitor is included in the sample which is used to generate funnels. 365 days _hjShownFeedbackMessage This cookie is set when a visitor minimizes or completes Incoming Feedback. This is done so that the Incoming Feedback will load as minimized immediately if they navigate to another page where it is set to show. 365 days _hjid Hotjar cookie. This cookie is set when the customer first lands on a page with the Hotjar script. It is used to persist the Hotjar User ID, unique to that site on the browser. This ensures that behavior in subsequent visits to the same site will be attributed to the same user ID. 365 days _hjRecordingLastActivity This should be found in sessionStorage (as opposed to cookies). This gets updated when a visitor recording starts and when data is sent through the WebSocket (the visitor performs an action that Hotjar records). Session hjTLDTest When the Hotjar script executes we try to determine the most generic cookie path we should use, instead of the page hostname. This is done so that cookies can be shared across subdomains (where applicable). To determine this, we try to store the _hjTLDTest cookie for different URL substring alternatives until it fails. After this check, the cookie is removed. Session _hjUserAttributesHash User Attributes sent through the Hotjar Identify API are cached for the duration of the session in order to know when an attribute has changed and needs to be updated. Session _hjCachedUserAttributes This cookie stores User Attributes which are sent through the Hotjar Identify API, whenever the user is not in the sample. These attributes will only be saved if the user interacts with a Hotjar Feedback tool. Session _hjLocalStorageTest This cookie is used to check if the Hotjar Tracking Script can use local storage. If it can, a value of 1 is set in this cookie. The data stored in_hjLocalStorageTest has no expiration time, but it is deleted immediately after creating it so the expected storage time is under 100ms. N/A _hjptid This cookie is set for logged in users of Hotjar, who have Admin Team Member permissions. It is used during pricing experiments to show the Admin consistent pricing across the site. Session _hjAbsoluteSessionInProgress The cookie is set so Hotjar can track the beginning of the user's journey for a total session count. It does not contain any identifiable information. 30 minutes