Site icon Eko Dežela

V Škofji Loki za manj zavržene hrane v vrtcih pazljiveje s čajem in sadjem

Analiza skupno več kot 16 tisoč obrokov v osmih enotah Vrtca Škofja Loka in Dijaškem domu Škofja Loka je izpostavila glavne izzive in možne rešitve ter priložnosti za prihranke, ki jih deležniki implementirajo to pomlad.

Na obeh ustanovah so že potekale delavnice za širšo skupino deležnikov (predstavniki staršev, dijakov, kuharsko osebje, ravnatelji, vzgojitelji …), ki so na podlagi lanskih ugotovitev skupaj zastavili ukrepe za izboljšave. V Vrtcu Škofja Loka se tako že posvečajo logističnim ukrepom, Dijaški dom pa bo količine zavržene hrane skušal zmanjšati predvsem z ozaveščanjem dijakov.

Seznam ukrepov v vrtcu: deljenje čaja in sadja

Na seznamu ukrepov vrtca so na primer spremembe pri deljenju čaja, ki ga otroci pijejo le pri zajtrku, pri ostalih obrokih jim nudijo vodo. Pri sadju so spremembe pri serviranju popoldanske malice. Če je na jedilniku pri popoldanski malici manjše sadje ali samo sadje, ponudijo cel sadež na otroka (mandarina, banana). Če so navedene na jedilniku rezine sadja, dejansko rezine ponudijo tako I. kot tudi II. starostni skupini. Če je na jedilniku navedeno samo večje sadje pa se upošteva ½ sadeža na otroka. Torej gre za pomen porcioniranja in ne več ‘pavšalno’ deljenje ‘en kos na otroka’. Pri enolončnicah in juhah so odstranili sicer običajni višek, ki je upoštevan pri vseh jedeh zaradi izgub pri delitvi oz. transportu. Posebno pozornost posvečajo tudi odnosom s starši, ki jih navajajo k pravočasni odjavi obrokov.

Ukrepi v dijaškem domu za več komunikacije z dijaki

V Dijaškem domu Škofja Loka za prehrano skrbi podjetje Slorest. Ker so meritve pokazale, da je največ zavržkov posledica ostankov na krožnikih, bo velika pozornost posvečena dijakom. Okrepljeno informiranje bo odslej potekalo prek različnih komunikacijskih kanalov, ki še niso bili izkoriščeni, npr. E-asistent. Ozaveščanje bo vključevalo tako informacije o problematiki kot apel za pravočasno odjavo od obrokov in poziv za komuniciranje dijakov z delilnim osebjem. Veliko dijakov namreč ne ve oz. si ne upa izraziti svojih želja v smislu, da bi kakšno jed raje zaužili v manjši/večji porciji. Vključenost dijakov se bo spodbujala tudi s sestanki odbora za prehrano in vprašalniki.

Rezultati bodo znani na slovenski dan brez zavržene hrane

Ali bodo navedeni ukrepi učinkoviti, se bo izkazalo konec marca, ko bo potekalo ponovno tehtanje zavržene hrane. Rezultati bodo predstavljeni ob letošnjem slovenskem dnevu brez zavržene hrane, ki ga obeležujemo 24. aprila, še pred tem pa bodo Ekologi brez meja predstavili smernice za izvedbo programa Hrana svoje mesto v drugih občinah. Bomo poročali.

Vir: EBM

(Visited 173 times, 1 visits today)