Novembra 2011 se je projekt Tradicionalni slovenski zajtrk (TSZ) prvič udejanjil z lokalno pridelanimi živili – kruh, maslo, med, mleko in jabolko.
Do slej je bil vsak tretji petek v novembru posvečen dnevu slovenske hrane, ob katerem je po vsej državi potekal tudi projekt TSZ. Po sklepu Vlade pa po novem vsak tretji teden v novembru praznujemo – teden slovenske hrane, kot osrednji dogodek tedna se bo izvedel tudi TSZ.
Promocija slovenske lokalno pridelane hrane
Namen tedna slovenske hrane je spodbuditi večje naročanje, nakupovanje in uživanje slovenske, lokalno pridelane hrane, promovirati slovenske tradicionalne jedi ter spodbuditi zdrav prehranski način.
Ozaveščanje v okviru tedna slovenske hrane se osredotoča na javne ustanove, gostinske obrate, gospodinjstva in splošno zainteresirano javnost.
Vse manj ljudi si lahko privošči tak zajtrk
Pohvalno je, da država spodbuja pridelavo, naročila in uživanje lokalne slovenske hrane. A ob vsem tem se poraja vprašanje, koliko ljudi si lahko doma dejansko privošči TSZ. Glede na vse splošno draginjo je takih iz meseca v mesec manj.
Za primerjavo: priljubljen čokoladni namaz in marmelada sta enkrat cenejša od slovenskega medu. Za tiste, ki že tako težko shajajo iz meseca v mesec, je verjetnejši nakup cenejših izdelkov.
Na drugi strani pa svoje dodajo tudi podnebne spremembe, ki so v zadnjih letih občutno zmanjšale pridelek medu. Posledično tudi, če bi želeli jesti slovenski med, ga ni dovolj za vse.
Preberite tudi:
Je tradicionalni slovenski zajtrk, ki ga promovirajo vsako leto, zdrav za otroke?