Po videnih posnetkih, inšpekcijskih nadzorih in ugotovljenih nepravilnostih, se mnogi sprašujejo, kako varna je prehrana v slovenskih javnih ustanovah, glede na to, da je pomurski rejec z jajci oskrboval 170 osnovnih šol in 47 vrtcev.
Za nekaj dodatnih pojasnil smo prosili Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR), predvsem o nadzoru in varnosti hrane v javnih zavodih.
Za začetek pojasnimo, da je varna hrana tista, ki ne vsebuje bioloških dejavnikov tveganj (mikroorganizmi, paraziti); kemijskih dejavnikov tveganj (onesnaževalci iz okolja, ostanki pesticidov in veterinarskih zdravil, aditivi, alergeni) in fizikalnih dejavnikov tveganj (npr. delci kovin, plastike, stekla, ostanki sevanj).
So jajca s pomurske farme varna za prehrano v šolah in vrtcih?
»V konkretnem primeru so bila ugotovljena neskladja z zakonodajo o dobrobiti živali in varni hrani, za kar je bila rejcu izdana odločba za odpravo nepravilnosti. Neskladja na področju varnosti in higiene živil niso bila zaznana, zato jajca niso bila ocenjena kot nevarna za prehrano ljudi,« so pojasnili na UVHVVR. Dodali so, da so pri izvajanju inšpekcijskega nadzora preverili tudi rezultate vzorčenja na salmonelo v jati nesnic, iz katerih je razvidno, da salmonela v jati nesnic ni bila ugotovljena.
So pa sledile nove nepravilnosti v pakirnem centru, kjer je izvajalec dejavnosti lastna jajca označeval z oznako, ki pripada drugemu izvajalcu dejavnosti. »Jajca so bila v prometu zavajajoče označena kot kokošja jajca iz ekološke reje. Da gre za neskladje oziroma zavajanje potrošnikov, je potrdil tudi pregled pri izvajalcu dejavnosti, katerega oznaka je bila zlorabljena,« so še pokomentirali zadnje ugotovitve.
Nadzor proizvodnje jajc – od proizvajalca do pakirnega centra
UVHVVR opravi, kot pojasnijo, uradni nadzor nad celotno verigo proizvodnje jajc, v dveh delih. Najprej pri proizvajalcih jajc, kjer preverjajo izpolnjevanje zahtev o higieni za primarno proizvodnjo živil in z njo povezane delovne postopke. »Izvaja se preverjanje ostankov veterinarskih zdravil in pesticidov v jajcih. Nadzira se tudi izvajanje biovarnostnih ukrepov, prisotnost salmonel in drugih bolezni perutnine ter izpolnjevanje meril za dobrobit živali,« razlagajo.
Potem pa opravijo nadzor še v pakirnih centrih, kjer nadzirajo izpolnjevanje higiensko tehničnih zahtev za obrate in opremo, zagotavljanje sledljivosti jajc, označevanje jajc, razvrščanje jajc po kakovosti in masi ter označevanje pakiranj.
Pregled dokumentacije in podatkov na živilih v javnih ustanovah
Zanimalo nas je tudi, kako konkretno poteka nadzor hrane v vrtcih, šolah, bolnišnicah in domovih za starejše po Sloveniji. »V obratih javne prehrane se preverja, ali pogoji za delo (prostori, oprema), ravnanje z živili, vključno z zagotavljanjem sledljivosti, takšni, da je zagotovljena varnost jedi, ki jih strežejo svojim strankam. S preverjanjem sledljivosti se posredno preverja tudi izpolnjevanje zahtev za posamezno živilo. Preverjanje se ne izvaja za vsa živila, temveč naključno izbrana. Poudarek pri tem je na pregledu dokumentacije ter podatkov na živilih,« so povedali na UVHVVR.