Avtor IF; foto: adobestock 1:50 pop AKTUALNO

Strupeni listi, plodovi pa za sok in začimbe: Octovec in sumak

Rastlina izvira iz Severne Amerike a se je pri nas kar dobro udomačila in jo najdemo tudi v naravi, še posebno na Primorskem.

Okrasni grm ali manjše listopadno drevo octovec (Rhus typhina) je prepoznavno predvsem po  rdečih plodovih, ki se združujejo v nekakšne navzgor obrnjene storže.

Listi so rahlo strupeni, užitni pa so storži sestavljeni iz drobnih dlakavih koščičastih jagod.

Plodovi so bogati z vitaminom C in imajo kiselkast okus, ki spominja na limonin sok. Iz njih so delali sok podoben limonadi že stari ameriški naseljenci.

Drevo je verjetno dobilo ime po kisu na katerega tudi spominja okus. Kis namreč lahko imenujemo tudi ocet.

Rožnata limonada tudi pozimi – octovec ima plodove vse leto

Plodove oziroma storže lahko nabiramo vse leto, tudi pozimi. Če le še niso preveč izsušeni. Največ soka in okusa imajo mladi plodovi, ki se obarvajo rdeče že poleti. Osvežilni napitek pripravimo tako, da v dva litra hladne vode nadrobimo nekaj storžev. Pustimo stati vsaj dve uri in precedimo. Sok se običajno obarva rahlo rožnato. Po želji ga lahko še sladkamo.

Sok, ki ga octovec izloča iz prelomljenih vej lahko povzroča reakcijo na koži. Nekoč so ga uporabljali za odstranjevanje bradavic.

Začimba za mesne jedi

Poznamo še nekaj podobnih, sorodnih rastlin. Cenjen je predvsem sumak Rhus coriaria), ki pa pri nas ni prav pogost. Izvira iz toplih predelov Balkana, predvsem iz Grčije in Dalmacije. Posušene cvetove in plodove zmeljejo in uporabljajo kot začimbo za mesne jedi, pa tudi za krompir, riž, testenine, solate in še kaj.

(Visited 63 times, 2 visits today)
Close