Avtor bv; foto: shutterstock.com 7:21 dop AKTUALNO

Prebivalec Slovenije je lani zavrgel povprečno 72 kg hrane

V gostinstvu in strežbi hrane je nastalo več odpadne hrane, v proizvodnji hrane, v gospodinjstvih in v trgovini z živili pa manj, poroča Statistični urad RS.

Lani smo je po podatkih SURS zavrgli 150.839 ton hrane ali za 2 % manj kot leto prej. Največ odpadne hrane je nastalo v gospodinjstvih (47 %).

V gostinstvu in strežbi hrane se je zavrglo 37 % vse odpadne hrane, v trgovini z živili 9 %, najmanj (7 %) pa so je zavrgli v dejavnosti proizvodnja hrane.

V primerjavi z letom prej je, kot pravijo na SURS, manj odpadne hrane nastalo v proizvodnji hrane (za 21 %), v gospodinjstvih (za 12 %) in v trgovini z živili (za 2 %), več pa v gostinstvu in strežbi hrane (za 20 %).

Koliko odpadne hrane je predelane v kompostarnah in bioplinarnah?

Večina odpadne hrane je bila predelana aerobno v kompostarnah in anaerobno v bioplinarnah, v vsakih po 39 %.

“V obratih za mehansko-biološko obdelavo mešanih komunalnih odpadkov se je pred odlaganjem biološko stabiliziralo 21 % odpadne hrane. Manj kot 1 % celotne količine odpadne hrane pa je bil obdelan po drugih načinih obdelave (npr. sežig, ponovno rafiniranje olja in drugi postopki biološke predelave),” so še povedali na Statističnem uradu.

(Visited 91 times, 1 visits today)
Close