Avtor IF; foto: shutterstock.com 7:59 dop AKTUALNO

Poznate ta sadež, ki spominja na jabolko in na hruško?

Nekateri mislijo da gre za križanca, toda to je japonska oziroma vzhodnoazijska vrsta hruške.

Naši ali azijska hruška (Pyrus pyrifolia) po obliki spominja na jabolko, po okusu pa na manj sladko a zelo aromatično hruško.

Evropskim hruškam je naši podobna po listih in cvetovih, plodovi pa so precej drugačni. In tudi rastlina ima drugačno rast, saj bi jo lahko gojimo podobno kot plezalke ob pergoli ali celo kot živo mejo.

Poznamo več kot sto sort, plodovi pa se razlikujejo po velikosti, obliki in barvi. Pri nas so najbolj pogosto naprodaj rjavi plodovi z obledelimi pikami, naletite pa lahko tudi na rumene ali zelene.

Okusni in zdravi plodovi naši

Sadeži so zelo sočni a hkrati čvrsti kot jabolka, njihovo uživanje pa ugodno deluje na človeški organizem. Sadeži vsebujejo precej vitaminov C in K. Ker vsebujejo veliko vode, pospešujejo izločanje vode in s tem zmanjšujejo količino strupenih snovi v telesu. Vsebujejo tudi veliko vlaknin, ki skrbijo za zdravo raven sladkorja v krvi in znižujejo vrednost slabega holesterola v krvi.

Plodovi najbolj teknejo presni. Podobno kot jabolka ali hruške jih lahko uporabljamo za pripravo različnih jedi, predvsem sladic. Uporabni pa so tudi za pripravo marmelad, kompotov in sokov. V ustrezno hladnih prostorih so obstojni tudi več mesecev.

Vzgoja naši hruške – škodijo ji pozebe

Naši najbolje uspeva na toplih zavetrnih območjih in v odcednih tleh. Dobro prenaša nizke zimske temperature, škodijo pa mu pomladanske pozebe, saj podobno kot marelica cveti med prvimi sadnimi drevesi. Na neprimernih rastiščih so plodovi trpkega okusa. Drevesa običajno obilno rodijo in je zato potrebno redčenje plodov, da ohranmo primerno debelino preostalih sadežev.

(Visited 541 times, 3 visits today)
Close