Pesto iz čemaža je boljši od klasičnega (po osnovnem italijanskem receptu je iz bazilike), pravijo mnogi, ki so si iz nabrane gozdne dobrote pripravili okusno jed.
Čemažev pesto lahko uporabljamo kot samostojno omako za testenine, kot namaz (npr. za tople kruhke), lahko pa ga dodamo v druge omake ali z njim obogatimo meso. Nekateri ga namažejo tudi na domačo pico!
Sestavine:
- previdno nabran čemaž
- sol
- oreški (predvidoma pinjole, poskusite tudi z mandlji, lešniki in orehi)
- olivno olje
- trd sir, najbolje parmezan
Priprava:
Čemaž v možnarju skupaj s ščepcem soli dobro strite v pasto, dodajte sesekljane oreške in jih ponovno zmeljite v pasto, dodajte olivno olje in premešajte, da dobite gladko zmes, nato vmešajte še drobno nariban parmezan.
Nasvet: tak pesto lahko hranite v dobro zaprti embalaži v hladilniku do enega tedna – oz. do pojava plesni.
(Visited 340 times, 1 visits today)