Avtor bv; foto: shutterstock.com 12:11 pop AKTUALNO

Odpoklic: S polic umaknjen riž – zaradi vsebnosti kadmija

Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je s strani distributerja Kalček d.o.o. prejela informacijo o pričetku izvajanja umika riža, zaradi povišane vsebnosti kadmija.

Gre za riž – mešanica z divjim rižem bio, 500g, blagovna znamka: Rapunzel; uporabno najmanj do: 21. 6. 2024 in 24. 7. 2024. Distributer: Dennree, Nemčija, poreklo: Nemčija (proizvajalec: Rapunzel), prodajalec: Kalček d.o.o., Zrno do zrna d.o.o.

Potrošniki, ki so riž kupili in ga še hranijo doma, naj ga, kot pravijo na Upravi, iz previdnostnega razloga ne uživajo, temveč vrnejo nazaj v trgovino.

Kako se kadmij znajde v rižu?

Človek je kadmiju izpostavljen prek zraka, pitne vode in hrane.

Izpostavljenost prek zraka je večja na industrijskih območjih in pri kadilcih, pojasnjuje NIJZ.

Povečane koncentracije kadmija v pitni vodi so, kot razložijo, običajno posledica onesnaženosti vodnih virov ali uporabe neustreznih materialov, ki prihajajo v stik s pitno vodo (nečistoče v pocinkanih ceveh, spojkah, grelnikih ali hladilnikih vode, pipah…). Na sproščanje kadmija pa dodatno lahko vpliva povečana kislost vode, npr. pri uporabi deževnice.

Prisotnost kadmija v hrani pa je posledica onesnaženosti tal in vode tako iz naravnih virov kot iz človekovih dejavnosti. Kadmij v zemlji in vodi prehaja v rastline in vodne  organizme ter se akumulira v prehranski verigi.

V Evropi so, kot povedo, glavni prehranski viri kadmija:

  • žita,
  • zrnje,
  • zelenjava,
  • oreščki,
  • stročnice,
  • živalska drobovina.

“Povprečne vsebnosti kadmija v rastlinah so pod 0,1 mg/kg. Več kadmija (od 0,2 do 2 mg/kg) se nahaja v gobah, oljnih semenih in kakavovih zrnih, največje koncentracije so bile najdene v morskih algah, ribah in morskih sadežih ter v živilih za posebne prehranske namene. V mesu živali je vsebnost kadmija po navadi pod 0,01, medtem ko so koncentracije v ledvicah in jetrih višje (tudi nad 3 mg/kg), saj se kadmij nalaga v ledvicah in jetrih,” še pojasnijo.

Enako se kadmij nalaga tudi v naših ledvicah in jetrih

Kopičenje kadmija v ledvicah povzroči okvaro ledvic, ki, kot pove NIJZ, posledično začnejo izločati beljakovine, sladkorje in aminokisline v urin: “Kopičenje kadmija v telesu povzroča motnje v metabolizmu kalcija, fosforja in vitamin D, posledično pa osteomalacijo (zmanjšana mineralizacija in mehčanje kosti) ali osteoporozo (izguba gostote in krhkost kosti). Ni povsem jasno, ali do tega pride zaradi predhodne okvare ledvic ali neposrednega vpliva kadmija.”

(Visited 327 times, 2 visits today)
Close