12:39 pop AKTUALNO

Odpoklic: listerija v salami, E.coli v skuti

Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je s strani izvajalca dejavnosti DIGIT d.o.o. 30. marca prejela informacijo, da je v okviru lastnega vzorčenja živil ugotovil neskladne vzorce mlečnih proizvodov (prisotnost E.Coli) proizvajalca SAGA-M d.o.o. Nazarje.

Odgovorni izvajalci dejavnosti v prodajni verigi so že pričeli z izvajanjem odpoklica izdelkov.

Ti izdelki so: SIR BELI SAVINJSKI FITINA (250g; uporabno najmanj do: 23.05.2023), SKUTA SAVINJSKA posneta 10% mm (500g; uporabno najmanj do:16.04.2023) SKUTA SAVINJSKA 35% mm (10kg; uporabno najmanj do: 02.04.2023).

Potrošnikom Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin svetuje, da v kolikor zgoraj navedena živila še hranijo doma, da jih ne zaužijejo, temveč vrnejo na mesto prodaje.

Danes še salama z listerijo

Danes pa je bila Uprava s strani podjetja Mesarija Kokol d.o.o. obveščena, da izvajajo odpoklic suhe salame s trga, ker je bila v živilu ugotovljena pristnost bakterije Listeria monocytogenes.

Živilo: suha trajna klobasa (Domača suha klobasa z morsko soljo brez aditivov); Rok uporabe: 15.5.2023; Proizvajalec: Mesarija Kokol d.o.o., Dolane 9., p. Cirkulane

Proizvajalec izvaja previdnostni odpoklic zgoraj navedene serije živila, ker je bila v živilu ugotovljena prisotnost bakterije Listera monocytogenes. Potrošniki naj živilo ne zaužijejo.

Kaj sploh je listerija?

Listerija je bakterija, ki lahko povzroči bolezen s smrtnim izidom. Ponavadi se okužimo s hrano. Okužba povzroči simptome, podobne gripi:

  • povišana temperatura
  • bolečine v mišicah
  • bruhanje in diareja.

Ti običajno nastopijo okoli 2 tedna po zaužitju, lahko pa tudi šele čez več mesecev. Večina izbruhov je povezana z nepasteriziranim mlekom in mlečnimi izdelki, premalo pripravljeno perutnino in s surovo zelenjavo.

Po podatkih CDC v ZDA umre ena od petih okuženih oseb. Posebej nevarna je bolezen za nosečnice in imunsko oslabljene ljudi.

(Visited 886 times, 1 visits today)
Close