Site icon Eko Dežela

Od danes bomo lahko v kruhu, testeninah, siru in kompotu jedli mokarje

foto: adobestock

Izvedbena uredba Evropske komisije, v kateri je natančno navedeno, da je prah iz celih ličink Tenebrio molitor (mokar), vključen na seznam novih živil EU, ki ga ureja uredba EU 2017/2470.  

To novo živilo sme na trg EU dajati izključno francosko podjetje Nutri’Earth, razen če katerikoli poznejši vlagatelj pridobi dovoljenje za to živilo brez sklicevanja na zaščitene znanstvene podatke ali s soglasjem podjetja Nutri’Earth.

Katerim živilom bodo dodajali mokarje?

Prah mokarjev, ki je pridobljen iz celih, toplotno obdelanih in mletih ličink Tenebrio molitor in obdelan z ultravijolično svetlobo (UVB), se bo lahko dodajal kruhu in štručkam, pogačam, proizvodom na osnovi testenin, predelanim proizvodom iz krompirja, siru in sirnim izdelkom ter sadnim in zelenjavnim kompotom.

Označevanje živil, ki bodo vsebovala mokarje

Na etiketah živil, ki vsebujejo prah mokarjev bo pisalo, da vsebujejo “prah iz ličink Tenebrio molitor (mokar), obdelan z UV žarki”. Dodana bo še izjava, da lahko ta sestavina povzroči alergijske reakcije pri potrošnikih z znanimi alergijami na rake in proizvode iz njih ter na pršice.

To bo navedeno v neposredni bližini seznama sestavin ali, če seznama sestavin ni, v neposredni bližini imena živila.


Preberite tudi:

Kaj bi nas pri nakupu živil moralo skrbeti (ne le insekti in ‘čri čri moka’)?

(Visited 440 times, 440 visits today)