Avtor Br; foto: adobestock 8:24 dop AKTUALNO

Mokarji v živilih: Kdo bi jih rad jedel in kdo ima korist od novih živil?

Za dodatna pojasnila o nadzoru in prisotnosti mokarjev v živilih smo prosili Upravo za varno hrano, veterinarstvi in varstvo rastlin.

Izvedbena uredba Evropske komisije, v kateri je natančno navedeno, da je prah iz celih ličink Tenebrio molitor (mokar), vključen na seznam novih živil EU, je začela veljati 10. februarja 2025.

Znano je, da se prah mokarjev lahko dodaja kruhu in štručkam, pogačam, proizvodom na osnovi testenin, predelanim proizvodom iz krompirja, siru in sirnim izdelkom ter sadnim in zelenjavnim kompotom.

Kakšne koristi ima prah mokarjev?

V izvedbeni uredbi Komisije (EU) 2025/89 so natančno navedene sestavine prahu mokarjev, ki vsebuje veliko beljakovin – 50 do 55 %. Zaradi obdelave z UV B svetlobo vsebuje tudi vitamin D3. »Čeprav obdelava prahu, pridobljenega iz celih ličink Tenebrio molitor z UV svetlobo, poveča vsebnost vitamina D3, zaužitje zadevnega novega živila ne prispeva znatnega vnosa tega vitamina,« povedo na UVHVVR.

Zaradi beljakovin in vitaminov mokarje sicer že vrsto let uporabljajo kot krmo za piščance, ribe in prašiče, so pa tudi tudi hrana za določene eksotične hišne ljubljnčke, kot so kuščarji, kače, pajki … V tujini prah mokarjev reklamirajo kot dober beljakovinski nadomestek, a pri ljudeh vzbujajo veliko zgražanj, zato ni pričakovati, da bi bil uporabljen širše …

V Sloveniji trgovci tovrstnih izdelkov ne ponujajo?

Seveda nas je zanimalo, ali si v Sloveniji potrošniki želijo nakupa tovrstnih izdelkov in kakšno je povpraševanje. Na UVHVVR so nam odgovorili, da v Sloveniji kupci po tovrstnih izdelkih ne povprašujejo, zato jih, kolikor jim je znano, trgovci ne ponujajo. Predvidevajo pa, da če želijo potrošniki takšne izdelke lahko dobijo v drugih državah članicah EU – niso pa poceni.

Interesi v ozadju?

Poraja se še eno vprašanje, komu je v interesu, da bi v EU jedli živila, ki vsebujejo žuželke, je to del zelenega prehoda, ko je treba zmanjšati porabo mesa, so cenejši, ali povsem kaj drugega? Na UVHVVR so odgovorili, da gre za zelo specifične izdelke, po katerih povprašuje predvsem del populacije, ki prihaja iz držav, kjer so žuželke v prehrani običajne. Dodajo pa še, da je v primerjavi z drugimi sestavinami, ki se v Evropi uporabljajo v živilih, kot je npr. sojina moka, prah iz mokarjev bistveno dražji.

Kdo sploh proizvaja prah iz mokarjev?

Samo tri podjetja v Evropi so dobila dovoljenja, da lahko dajejo prah mokarjev na trg. Prah iz celih ličink mokarja, obdelanega z UV svetlobo lahko daje na trg EU samo Nutri’Earth iz Francije, prah iz mokarjev samo Ynsect NL B.V. iz Nizozemske, praškaste oblike ličink mokarja pa Fair Insects BV iz Nizozemske.

Tudi pri nas imamo sicer že podjetje, ki prideluje mokarje. Vendar, kot so pojasnili v podjetju za 24 ur, tu ne gre za pridelavo mokarjev za hrano za ljudi ali živali, temveč izključno za ekološka gnojila.

Kaj pa uvoz izven EU?

V primeru, da bi se živila, ki vsebujejo mokarje, uvažala v EU, morajo izpolnjevati enake zahteve, kot veljajo za živila, proizvedena v EU.

»Živila, proizvedena v tretjih državah, bi lahko vsebovala zgolj prah celih ličink mokarja, proizvedenega s strani francoskega proizvajalca. Označena bi morala biti v skladu z zakonodajo EU. Tako bi ob uvozu zahtevali dodatno dokumentacijo, iz katere bi bila razvidna natančna sestava živila, dobavitelj moke in pa osnutek deklaracije, pod katero se bo živilo prodajalo,« pojasnijo na UVHVVR. Na tem mestu še povejmo, da lahko posameznik, izključno za lastno uporabo, naroči manjše količine živil z mokarji, iz tretjih držav.

Točno določeno, koliko prahu mokarjev je lahko v živilih

Evropska agencija za varnost hrane, je v znanstvenem mnenju ugotovila, da je prah varen pod predlaganimi pogoji uporabe in pri predlaganih ravneh uporabe.

V izvedbeni uredbi Komisije (EU) 2025/89 je zapisano, da je prah, pridobljen iz celih, toplotno obdelanih in mletih ličink Tenebrio molitor (mokar), obdelan z ultravijolično svetlobo (UVB). Pred toplotnim sušenjem je potrebno najmanj 24-urno obdobje postenja, da ličinke lahko izpraznijo prebavila.

V isti uredbi je navedeno, da se sme dodati največ:

  • 4 g prahu mokarja obdelanega z UV svetlobo / 100 g kruha, štručk in pogač;
  • 3,5 g /100 g izdelkov na osnovi testenin ter sadnih in zelenjavnih kompotov;
  • 3 g /100 g predelanih izdelkov iz krompirja ter
  • 1 g / 100 g sira in sirnih izdelkov

Izbira, kaj bomo jedli, je naša?

Zaključimo lahko, da je na vsakem posamezniku, da premisli, kakšno hrano želi jesti – tisto pridelano v Sloveniji na tradicionalen način, ali alternativna in inovativna živila, ki se pojavljajo na trgu v zadnjih letih.

(Visited 54 times, 54 visits today)
Close

Center Nastavitev Zasebnosti

Obvezni piškotki

Shranijo uporabnikovo odločitev glede sprejemanja piškotkov.

gdpr[allowed_cookies], gdpr[consent_types]: beleži uporabniško odločitev glede sprejetja ali zavrnitev uporabe piškotkov. Veljavnost: 1 leto.

Socialna omrežja

Facebook vtičnik; za povečanje sodelovanja naših uporabnikov preko družbenih omrežij, analizo prodaje, segmentacijo uporabnikov in ponovno targetiranje uporabnikov

c_user, datr, fr, pl, presence, sb, wd, xs, pnl_data2, act

Analitika

Analitika nam omogoča, da merimo število uporabnikov v obliki obiskov in klikov.

advanced_ads_browser_width, advanced_ads_page_impressions, advanced_ads_pro_server_info, advanced_ads_pro_visitor_referrer
_ga: merjenje obiskanosti s storitvijo Google Analytics. Veljavnost: 2 leti. _gat: piškotek ne hrani uporabniških podatkov, uporablja se za omejevanje pogostosti zadetkov pri merjenju obiskanosti strani s storitvijo Google Analytics. Veljavnost: 10 minut. _gid: naključno ustvarjeno unikatno število se uporablja za izračun podatkov o obisku našega spletnega mesta. s storitvijo Google Analytics. Veljavnost: 24 ur.

Analiza obiska

To function properly, Hotjar stores first-party cookies on your visitor's browser. Cookies are either set by the Hotjar script, or by visiting Hotjar's website. Displaying the correct content to your visitors without personally identifying anyone relies on Hotjar's cookies.

_hjClosedSurveyInvites Hotjar cookie. This cookie is set once a visitor interacts with a Survey invitation modal popup. It is used to ensure that the same invite does not re-appear if it has already been shown. 365 days _hjDonePolls Hotjar cookie. This cookie is set once a visitor completes a poll using the Feedback Poll widget. It is used to ensure that the same poll does not re-appear if it has already been filled in. 365 days _hjMinimizedPolls Hotjar cookie. This cookie is set once a visitor minimizes a Feedback Poll widget. It is used to ensure that the widget stays minimizes when the visitor navigates through your site. 365 days _hjDoneTestersWidgets Hotjar cookie. This cookie is set once a visitor submits their information in the Recruit User Testers widget. It is used to ensure that the same form does not re-appear if it has already been filled in. 365 days _hjIncludedInSample Hotjar cookie. This session cookie is set to let Hotjar know whether that visitor is included in the sample which is used to generate funnels. 365 days _hjShownFeedbackMessage This cookie is set when a visitor minimizes or completes Incoming Feedback. This is done so that the Incoming Feedback will load as minimized immediately if they navigate to another page where it is set to show. 365 days _hjid Hotjar cookie. This cookie is set when the customer first lands on a page with the Hotjar script. It is used to persist the Hotjar User ID, unique to that site on the browser. This ensures that behavior in subsequent visits to the same site will be attributed to the same user ID. 365 days _hjRecordingLastActivity This should be found in sessionStorage (as opposed to cookies). This gets updated when a visitor recording starts and when data is sent through the WebSocket (the visitor performs an action that Hotjar records). Session hjTLDTest When the Hotjar script executes we try to determine the most generic cookie path we should use, instead of the page hostname. This is done so that cookies can be shared across subdomains (where applicable). To determine this, we try to store the _hjTLDTest cookie for different URL substring alternatives until it fails. After this check, the cookie is removed. Session _hjUserAttributesHash User Attributes sent through the Hotjar Identify API are cached for the duration of the session in order to know when an attribute has changed and needs to be updated. Session _hjCachedUserAttributes This cookie stores User Attributes which are sent through the Hotjar Identify API, whenever the user is not in the sample. These attributes will only be saved if the user interacts with a Hotjar Feedback tool. Session _hjLocalStorageTest This cookie is used to check if the Hotjar Tracking Script can use local storage. If it can, a value of 1 is set in this cookie. The data stored in_hjLocalStorageTest has no expiration time, but it is deleted immediately after creating it so the expected storage time is under 100ms. N/A _hjptid This cookie is set for logged in users of Hotjar, who have Admin Team Member permissions. It is used during pricing experiments to show the Admin consistent pricing across the site. Session _hjAbsoluteSessionInProgress The cookie is set so Hotjar can track the beginning of the user's journey for a total session count. It does not contain any identifiable information. 30 minutes