Site icon Eko Dežela

Mastika, okusna, aromatična in zdravilna mediteranska smola

foto: adobestock

Mastika je najbolj cenjena v Grčiji, kjer iz nje že dolgo pridobivajo aromatično smolo, katero uporabljajo v tradicionalni medicini in za pripravo pijač ter jedi.

Smola ima antibakterijske, protivnetne in antioksidantne lastnosti. Uporabljajo jo predvsem za zdravljenje različnih težav s prebavili.

Najbolj kvalitetno smolo mastike že več tisočletij pridobivajo na grškem otoku Hios, kjer ji pravijo tudi hioške solze.

foto: adobestock

300 evrov za kilogram mastike

Debla rastline zarezujejo od julija do oktobra, da iz njih pritekajo kapljice smole, s katerimi se rastline zaščitijo pred okužbami. Posušene kapljice postrgajo z debel na razgrnjene ponjave in jih poberejo. Delo je zamudno in tudi zato smola dosega visoko ceno, več kot tristo evrov za kilogram.

Mastiko dodajajo različnim jedem, predvsem sladicam, žvečilnemu gumiju, likerjem, tradicionalni pijači ouzo, Naprodaj je tudi v prahu, ki ga lahko dodajamo sokovom, vodi ali jogurtom, nekateri pa ga dodajajo celo kavi. Mastiko uporabljajo  tudi v kozmetiki, predvsem pri izdelavi zobnih past.

(Visited 134 times, 4 visits today)