Site icon Eko Dežela

Bukovi listi – spomladanski prigrizek iz narave

Nekoč so mladi bukovi listi predstavljali dobrodošlo pomladansko živilo tako za domače živali kot ljudi.

Ja, mladi bukovi listi so užitni in se ponašajo s prijetnim kiselkastim okusom ter predstavljajo koristen vir hranil in vitamina C.

Liste, lahko še zaprte, je najbolje smukati in grizljati kar med sprehodom po gozdu. Teknili vam bodo gotovo vsaj tako dolgo, dokler so še mehki in jih je lahko prežvečiti.

Uporabni so tudi pri pripravi različnih jedi. Najbolj enostavno jih lahko dodajamo različnim solatam, v manjših količinah tudi drugim zelenjavnim jedem in juham ali smutijem. Liste lahko zamrznemo v modelčkih za ledene kocke in z njimi popestrimo pijače.

Bukov aperitiv

Iz bukovih listov je mogoče narediti tudi liker. Za ta namen v steklen kozarec naložimo liste in jih prelijemo z brezbarvno alkoholno pijačo – sadjevcem, vodko ali ginom. Kozarec postavimo v temen prostor za tri do štiri tedne in ga občasno pretresemo ali zmešamo vsebino. Žganje na koncu precedimo in mu dodamo sladkor raztopljen v vodi.

Pijača se ponaša s svojstvenim, rahlo limonastim okusom, dodajamo pa jo lahko tudi različnim jedem. Za pripravo uporabimo še enkrat toliko vode kot alkoholne osnove, sladkor pa po okusu, vsaj 100 g na liter.

Poskusite tudi hmeljeve poganjke

(Visited 811 times, 1 visits today)