Za polfinalno tekmovanje, ki ga razpisuje vesoljska agencija NASA, so pripravili ješprenj s suhimi hruškami, orehi in dimljenim tofujem in se uvrstili v finale tekmovanja, ki bo 17. aprila 2024 potekalo v Johnson Space Centru v Houstonu, Teksasu. Jed zmagovalne ekipe bodo vključili v prehrano astronavtov.
Študenta živilstva in prehrane na BIC Ljubljana, Višji strokovni šoli, Anže Jarc in Mark Jeraj pod mentorstvom predavateljice Katarine Smole ter študenta gostinstva in turizma Hana Wolf in Aljaž Ritmanič pod mentorstvom inštruktorja Andreja Molka so ekipa iz Biotehniškega izobraževalnega centra Ljubljana.
Zajtrk slanega okusa, ki naj bi vseboval vsaj eno vrsto zelenjave
»Od začetne ideje do končnega izračuna natančne sestave jedi je minilo dva meseca. Idejno smo se malo naslonili na tradicionalno slovensko enolončnico »ričet«. Z izborom surovin (razen tofuja) smo želeli predstaviti tudi slovensko kakovost živil (fižol sivček, suhi krhlji hruške viljamovke, slovenski orehi …). Nastal je ješprenj s suhimi hruškami, orehi in dimljenim tofujem. Upamo, da ga ponese tudi v vesolje,« je povedala Katarina Smole, predavateljica na BIC Ljubljana, Višji strokovni šoli.
Visoke prehranske zahteve za prehrano astronavtov
Poleg teme so bile s strani organizatorja tekmovanja, dodane še prehranske zahteve, ki so jih tekmovalci, s sestavo jedi morali zagotoviti. Zaradi posebnega mikro gravitacijskega okolja v vesolju imajo astronavti namreč veliko prehranskih omejitev. Zajtrk mora biti brez surovega mesa, morskih sadežev, jajc, alkohola … Predlagali so tudi, da naj ne uporabijo kruha in krušnih izdelkov, ker jih je tehnološko težko pripraviti za uživanje v mikro gravitacijskem okolju.
V finale so se uvrstili kot edina evropska šola
Na polfinalno tekmovanje se je ekipa BIC Ljubljana v začetku letošnjega leta med 50 šolami uvrstila kot ena od štirih evropskih držav. V Houston na finalno tekmovanje, ki bo potekalo 17. aprila 2024, pa odhajajo kot edina evropska šola, preostale šole, ki so se uvrstile v finale, prihajajo iz Amerike.