Kisla repa in kislo zelje sta domači živili, ki sta izjemno zdravi. Veljata tudi za tradicionalno slovensko zimsko zelenjavo – torej lokalno in sezonsko in to sta dva dobra razloga, da ju čim večkrat umestimo na jedilnik.
Da pa ne bosta vedno le enostavna priloga, ju lahko pripravite na številne okusne načine. Zbrali smo nekaj idej …
Jedi s kislim zeljem
1. Žepki s kislim zeljem
Kislo zelje uporabimo kot nadev za žepke iz listnatega testa. Dodamo lahko prepraženo slanino, na tanke rezine narezano korenje in kislo smetano. Začinimo s celim poprom.
2. Vegi zimski sendvič z zeljem
Pripravite vegi polpetke iz fižola ali čičerike in čebule, jih popecite, nato pa zložite na kos kruha (najbolje rahlo popečenega): nekaj kislega zelja, polpetke ali falafle, nekaj obročkov sveže rdeče čebule in korenja ter omako iz kisle smetane in začimb.
3. Kislo zelje v solati
Surovo kislo zelje skupaj s korenjem je klasika, dodate pa lahko še čebulo, kuhan fižol, brusnice ali brinove jagode.
4. Zloženka s kislim zeljem in krompirjem
Zloženka s kislim zeljem – ljubitelji musake boste navdušeni
Tortilje s kislim zeljem in klobaso
Jedi s kislo repo
1.Žepki s kislo repo
Kislo repo in kislo smetano nadevajte v žepke iz listnatega testa!
2. Bujta repa
Bujta repa je značilna prekmurska jed s proseno kašo in papriko.
3. Zloženka
V pekač zlagajte plast kisle repe in plast na kolobarje narezane krvavice. Zapecite hrustljavo!
4. Sveža solata
Kislo repo lahko jemo tudi svežo oz. surovo – odlično se prileže kot solata, zabeljena z malce bučnega olja!
5. Jota s kislo repo in klobaso