Avtor IF; foto: shutterstock.com 11:58 dop ZANIMIVO

Ne le tri, tudi tole – četrto rastlino lahko zamenjamo za čemaž

Pegasti kačnik (Arum maculatum) je še ena izmed strupenih pomladanskih rastlin, katerega mlade liste je mogoče zamenjati s čemaževimi.

A do zamenjave pegastega kačnika s čemažem lahko pride le pri mladih listih, saj so starejši bolj široki in prepoznavni po temnih pegah. Je pa malo verjetno, da bi pojedli veliko kačnikovih listov, saj je njihov okus zelo pekoč.

Če pomotoma pojemo kak list, to ne bo povzročilo hujših težav, saj listi ne vsebujejo strupa, temveč oksalno kislino, urejeno v igličaste kristale, ki poškodujejo našo sluznico. Največ oksalne kisline vsebujejo plodovi. Stik z rastlino lahko povzroči tudi alergijsko reakcijo na koži.

Pegasti kačnik je sicer privlačna rastlina na vrtu

Trajna gomoljnica zraste do 35 centimetrov visoko. Cvet neprijetnega vonja požene na ločenem steblu in je rjave barve obdan z zelenkasto rožnatim listom. Cvetove oprašujejo muhe, iz njih pa se julija razvijejo strupeno svetlo rdeče jagode.

Prav zaradi slednjih pegasti kačnik gojijo kot okrasno rastlino, primerno predvsem za senčne lege pod drevesi in grmi. Rastlina se zelo hitro širi, zato jo je priporočljivo saditi v posode, katere zakopljemo v zemljo in s tem preprečimo nekontrolirano razraščanje. Najbolje uspeva v ilovnati s humusom bogati apnenčasti prsti in potrebuje veliko vlage.

Treba pa je poskrbeti, da ni na dosegu otrok, psov, mačk.

(Visited 1.001 times, 2 visits today)
Close