Avtor IF; foto: shutterstock.com 4:41 pop AKTUALNO

Strupene rastline: še tretja, ki jo lahko zamenjamo s čemažem

Zelnata trajnica šmarnica (Convallaria majalis) je še ena izmed rastlin, ki je  v začetku rastne dobe rahlo podobna čemažu, prav tako pa jo lahko najdemo na podobnih rastiščih.

Ena izmed poglavitnih lastnosti, po kateri ju ločimo, je česnov vonj čemaža in dejstvo, da pri čemažu listi rastejo posamezno.

Pri šmarnici listi odženejo kot zvitek in se odprejo šele kasneje. Ko zrastejo, imajo za razliko od čemaža po dva lista skupaj, ki tvorita navidezno steblo. Pri šmarnici so strupeni vsi deli rastline.

Cvetovi razblinijo dvome

Ko šmarnica zgodaj spomladi zacveti, je ne moremo več zamenjati s čemažem, saj so cvetovi popolnoma drugačni. Beli ali zelenkasti cvetovi so združeni v velika socvetja, prijetno aromatičnega vonja. Cvetovi so nanizani vzdolž stebla, eden za drugim, vsak je v obliki zvončka, medtem ko ima čemaž na vrhu stebla razprostrt velik, snežno bel zvezdast cvet. Plodovi šmarnice so majhne rdeče jagode.

Znaki ob morebitni zastrupitvi

Šmarnica je nevarna za človeka in mnoge živali zaradi koncentracije srčnih glikozidov. Kljub temu so jo nekoč ponekod uporabljali v ljudskem zdravilstvu kot pomoč pri protinu in za krepitev srca.

Klinična slika zastrupitve zaradi zaužitja šmarnice se kaže kot pekoča bolečina v ustih, bruhanje, slabost, diareja, omotica. Zastrupitev lahko povzroči tudi aritmijo.

Samonikle rastline nbirajte le, če jih res dobro poznate ali  v družbi dobrega poznavalca. V primeru da kljub previdnosti  pride do zastrupitve, sperite ustno votlino z vodo in nemudoma obiščite zdravnika, po možnosti vzemite s seboj dečle rastline, ki ste jo zaužili.

Poglejte tudi razliko med čemažem in podleskom ter belo čmeriko.

(Visited 932 times, 2 visits today)
Close