Včasih si zaželimo preprostih jedi – je pa lahko ta cvetača seveda tudi priloga. Slastna, kremna jed, ki pa je še vedno primarno zelenjavna.
Sestavine:
- velika glava cvetače, natrgana na “dreveščke”
- 20 g masla
- 20 g moke
- 250 ml mleka
- 40 g naribanega sira, 30 g parmezana
- sol, poper
- po želji: malo naribanega muškatnega oreščka, žlica gorčice
Priprava:
Pečico segrejte na 200 °C. Cvetačo posolite in popoprajte ter pecite v pekaču 20 minut oz da rahlo porjavi.
Medtem pripravite omako: segrejte maslo, dodajte moko, ko dobi zlati barvo, počasi prilivajte mleko in ves čas mešajte, da se znebite vseh grudic. Kuhajte nekaj minut, da se zgosti. Dodajte sir in po želji muškatni orešček in gorčico ter poper.
Omako prelijte prek cvetače, premešajte, posujte s parmezanom in pecite še 10 do 12 minut.
NAMIG: K jedi lahko ponudite tudi riž ali testenine. Cvetača pa je odlična tudi pogreta naslednji dan.