Včasih se ubadamo s tem, kaj skuhati, da bo toplo, polnovredno in okusno, pa tudi hitro – da nam ne bo vzela preveč časa in evrov.
Tokrat smo se spomnili super ideje: pečeni njoki z zelenjavo! Poleg tega, da je jed zelo okusna, pripravljena pa res preprosto in hitro, tudi ne vzame veliko časa po obroku, saj je pripravljena v enem samem loncu oz pekaču.
Sestavine:
- njoki (bolšji so domači, lahko jih zelo enostavno naredite iz moke za cmoke)
- različna zelenjava (ekspresno bo jed pripravljena iz npr. zmrznjene mešanice brokolija, cvetače in korenja) – mi smo uporabili brokoli, špinačo in grah, lahko uporabite tudi svežo zelenjavo ali iz konzerve in pokombinirate svoje najljubše. Jed je odlična tudi z gobami!
- čebula
- maslo ali olivno olje
- mleko (približno 3 dcl za 500 g njokov)
- nariban sir
- sol, poper, začimbe po izbiri
- po želji še: paradižnikova omaka, kisla smetana
Priprava:
Segrejte pečico na 220 °C. V ognjevarni posodi (ki jo lahko uporabljate v pečici) oz v ponvi (v tem primeru boste potrebovali še pekač, v katerega kasneje predenete zelenjavo) segrejte maslo ali olje, dodajte sesekljano čebulo in jo med mešanjem zmehčajte. Dolijte mleko in pol naribanega sira, sol, poper in začimbe.
Dodajte paradižnik oz. če ga ne boste uporabili, kar takoj vmešajte njoke ter zelenjavo. Zavrite, nato pa zmanjšajte temperaturo in mešajte kakšnih 10 minut.
Jed premestite v pečico in posujte s preostalim sirom. Pecite do 15 minut.