Avtor tekst in foto: IF 1:12 pop ZANIMIVO

Cimetovo jabolko – tropski sadež, ki ga verjetno še ne poznate

V Španiji so naprodaj že od novembra, poznejše sorte pa so tudi pozimi še vedno na drevesih.

Anone so eni izmed okusnejših tropskih sadežev, ki pa uspevajo tudi v subtropskem podnebju, predvsem v zaledju južne španske obale Costa tropical (Tropska obala).

Sadeže obirajo še trde, saj se zmehčani hitro pokvarijo in niso več primerni za transport. Zaradi občutljivosti največje pogosto prodajajo zaščitene z mrežstim stiropornim ovojem. V naše trgovine žal še vedno redko zaidejo, v Španiji pa predstavljajo običajno ponudbo eksotičnega sadja v družbi z mangom, papajo in bananami.

Sladko ali cimetovo jabolko

V najbolj toplih delih Evrope je najbolj primerna za gojenje anona squamosa, ki se ponaša s kopico imen. V Španiji jo poznajo pod imenom chirimoya, angleži ji pravijo custard apple pa tudi sladko jabolko, v franciji pa cimetovo jabolko (pomme cannelle).

Njena prava domovina naj bi bila tropska Amerika. Drevesa lahko zrastejo več kot deset metrov visoko. Spomladi jih krasijo številni rumeni ali zeleni cvetovi, ki spominjajo na magnolijine. Plodni listi cvetov se razvijejo v okoli centimeter dolge jagode, ki se zrastejo v sadež kroglaste oblike.

Rahlo nagrbančena zunanjost je obarvana svetlo zeleno, bolj zreli sadeži pa so lahko rumeni. Belo obarvana aromatična notranjost vsebuje dokaj velik trde peške in se ponaša s sladkobnim a osvežilnim okusom, ki pa ne spominja na cimet. Sadeži so najboljši presni, iz njih pa ponekod pripravljajo tudi odličen sladoled in sok. Anone je težko lupiti, zato jih prerežemo na pol in z žlico odstranimo meso. Peške niso primerne za uživanje.

Tudi afrodiziak?

Precej drugačna je vsaj po videzu anona muricata, ki je v južni Ameriki znana pod imenom guanabana, v angleško govorečih deželah pa kot soursop. Sadeži so precej večji in težki tudi do tri kilograme. Temno zelena lupina je enakomerno posuta z mehkimi bodicami. V notranjosti se skriva sono vlaknato meso bele barve z drobnimi črnimi peškami.

Sadež se ponaša s prej kislim kot sladkim okusom in zato surov ni posebno priljubljen. Zato to vrsto anone najpogosteje uporabljajo za pripravo osvežilnih pijač. Najbolj so priljubljene na Karibskih otokih, kjer uživajo tudi kuhane. Na Jamajki pa celo trdijo, da so zreli sadeži učinkovit afrodiziak.

(Visited 460 times, 3 visits today)
Close