Sladek krompir je eno od živil, ki se vedno znova umeščajo na sezname zdravih in pomembnih za dolgo življenje. Ker je zares okusen, malce spominja na korenje ali jesenske buče, smo tokrat iz njega naredili juho, ki nas v teh dneh odlično pogreje.
Juha iz sladkega krompirja je ena sama skleda dobrega počutja. Njene prednosti so tudi, da so sestavine poceni in veganske. Priprava je hitra in lahka, poleg tega pa jo lahko skuhamo preveč in zamrznemo ter pogrejemo, ko pridemo iz kakšnega jesenskega izleta. Noro okusno!
Sestavine:
- 1 kg olupljenega in na kocke narezanega sladkega krompirja (če želite juho le za družinsko kosilo, zmanjšajte za kakšnih 300 g in prilagodite tudi količino ostalih sestavin)
- 1 velika sesekljana čebula (ali 2 manjši)
- 2 večja sesekljana korenčka
- 2 sesekljana stroka česna
- olivno olje
- sol, poper, nariban ingver, po želji še čili ali sesekljan feferon
Priprava:
Segrejte olje v posodi s pokrovko na srednji temperaturi, dodajte čebulo in korenje in prepražite do mehkega, dodajte česen in ingver ter po želji čili. Ko zadiši, dodajte sladek krompir in zalijte s približno 1,5 l vode ali jušne osnove (toliko, da prekrije krompir). Pokrijte posodo in zavrite, nato pa zmanjšajte temperaturo in kuhajte vsaj 15 minut, da se sladek krompir zmehča.
Juho nato zblendajte (lahko pa krompir pretlačite tudi ročno), solite in poprajte in vrnite na štedilnik na za nekaj minut.
Namig:
- Za serviranje lahko dodate malo kokosovega mleka ali smetane (neveganska različica) ali po juhi iz sladkega krompirja potresete malo svežega peteršilja.