Polstenke (Xerocomus) so ene izmed najpogostejših gob, ki jih najdemo v jesenskih mesecih. Vse so užitne.
Klobuki so podobni kot pri gobanih, najbolj opazno pa se razlikujejo po tankih, do 10 centimetrov visokih betih, ki zaradi žilavosti običajno niso primerni za uživanje.
Klobuki so pri mladih gobah polkrožni kasneje pa se bolj ali manj zravnajo in dosežejo premer do 15 centimetrov. So tudi tanjši kot pri gobanih a imajo podobne trosovnice, ki so rumenkaste, zelenkaste ali rjave barve.
Številne vrste se razlikujejo predvsem po barvi klobukov, ki obsega različne odtenke rjave, obstajajo pa tudi polstenke z rdečimi klobuki. Beti imajo pogosto rdeč odtenek.
Okusno meso
Mlade polstenke se ponašajo s čvrstim mesom, kasneje pa se zmehčajo in hitro postanejo črvive.
Mnoge vrste polstenk počrnijo na mestu kjer jih prerežemo. Vseeno so primerne tudi za sušenje in zamrzovanje. Iz njih lahko pripravljamo vse vrste gobjih jedi. Primerne so tudi za juhe. Upoštevati pa je potrebno, da med kuhanjem postanejo nekoliko sluzaste.
Najbolj znane so navadna, kostanjasta in datljeva polstenka. Najpogosteje se pojavljajo septembra in oktobra, včasih celo do konca novembra. Najdemo jih v iglastih in mešanih gozdovih, rastejo pa tako posamezno kot v skupinah. Z njimi se rade hranijo tudi živali.