Lisičke veljajo za zelo okusne gobe, obenem pa so pripravljene hitreje kot kakšne druge. Čeprav se ne naveličamo lisičk z jajci, lahko iz njih pripravimo tudi okusno omako, s katero prelijemo testenine za super hitro kosilo ali večerjo.
Sestavine:
- lisičke
- česen
- čebula
- smetana za kuhanje (lahko pa tudi sladka ali kisla)
- sol, poper, začimbe po okusu (priporočamo zgolj timijan in svež peteršilj)
- parmezan
Priprava:
Lisičke očistite (s ščetko, lahko pa jih tudi na hitro oplaknete, tik pred pripravo). Na maščobi prepražite drobno sesekljano čebulo, dodajte še česen. Takoj zatem dodajte lisičke, pokrijte in na srednjem ognju pražite kakšnih 10 min, čim večkrat premešajte. Lisičke so pripravljene zelo hitro – je pa hitrost priprave odvisna od velikosti gob. Če želite, da so cele, bodo potrebovale nekoliko več časa kot narezane.
Dodajte smetano – toliko, kolikor je boste potrebovali, sol, poper in začimbe. Mešajte še nekaj minut, da se okusi povežejo, poskusite in po potrebi še malo pustite na nizki temperaturi. Vmešajte skuhane testenine.
Pred postrežbo na jed posujte še svež sesekljan peteršilj ter nariban parmezan ali drug sir.