Navadni pelin (Artemisia absinthium) je dišavna trajnica z razvejanimi stebli, ki so tako kot listi prekriti s sivimi dlačicami.
Pelin vsebuje eterična olja, flavonoide, grenčine, nekaj vitamina C. Glavni zdravilni učinkovini absintin in atabsin se nahajata predvsem v listih.
Zdravilni učinki pelina
Kot zdravilno zelišče so ga uporabljali že stari Egipčani. Danes je pelin priznan antiseptik. Krepi imunski sistem, pomaga pri prehladnih obolenjih, urejanju menstrualnih ciklusov, vzpodbuja apetit in pomaga pri prebavnih težavah ter slabokrvnosti. Prav tako pomaga pri odpravi parazitov, sprošča krče in poživlja krvni obtok, ugodno vpliva na delovanje jeter in žolčnika, preprečuje in zdravi vnetja v ustni votlini. Velja tudi za enega najboljših naravnih afrodiziakov.
Skodelica čaja na dan
Svež ali posušen pelin najpogosteje uporabljamo za pripravo čajev. Za izboljšavo grenkega okusa, lahko dodajamo še druge aromatične rastline, ter ga sladkamo, najraje z medom. Pelin prelijemo z vročo vodo in pustimo stati 15 minut in čaj precedimo. Na dan spijemo skodelico, najraje pol ure pred jedjo.
Pelin lahko v manjših količinah uporabljamo tudi kod začimbo za pripravo mesnih jedi. Za ta namen so najbolj uporabni sveži ali posušeni cvetni popki.
Potrebna je previdnost!
Poleg zdravilnih sestavin pelin vsebuje tudi tujon, ki je lahko v večjih količinah strupen.
Zato je ob rednem uživanju pripravkov iz pelina po dveh do treh tednih potrebna krajša prekinitev. Nosečnice in ljudje s težavami z razjedami na želodcu naj se pelinu izogibajo.
Zaradi tujona so ponekod v Evropski uniji celo prepovedali pelinovo tinkturo in pelin v žganju v močnejših koncentracijah, saj lahko povzroča halucinacije. Pelin je sicer ena izmed sestavin zelene žgane pijače absint, ki že od 19. stoletja velja za pijačo umetnikov.