Paradižniku se sezona počasi izteka, a marsikje še lahko oberemo čudovite rdeče zrele plodove. Ker temperature niso več tako visoke, nam je zadišala paradižnikova juha.

Recept je sila preprost – v najlažji obliki lahko narezane paradižnike skuhate in to je to. A za res okusno juho je dobro poznati nekaj trikov.

Sestavine:

  • zreli paradižniki
  • olivno olje
  • čebula
  • česen
  • zajeten kupček sveže bazilike
  • sol, poper, sladkor

Priprava:

Paradižnike razpolovimo (majhne) ali narežemo na koščke. Ni jih treba lupiti, odstranimo le del pri peclju. Segrejemo malce olivnega olja in v vročem loncu med stalnim mešanjem prepražimo paradižnike tako, da vsaj polovica vode izpari, po okusu pa so podobni skoraj sušenim – postanejo malce sladki.

V drugi ponvi prepražimo na drobno sesekljano čebulo, dodamo sol in sladkor ter prepražimo. Dodamo še sesekljan strok česna, ko zadiši, vse skupaj vmešamo v paradižnike ter zblendamo. Vmešamo še sesekljano ali natrgano baziliko, po okusu solimo in popramo.

Zraven paradižnikove juhe (mnogi vanjo sicer dodajo riž) odlično tekne kos kruha, ki ga popečemo na ponvi, kjer smo pražili čebulo, dodamo pa še malce olivnega olja.

(Visited 233 times, 2 visits today)
Close