Lisičke lahko nabiramo že dober teden, in kdor se naveliča klasike – lisičk z jajci, lahko iz njih pripravi okusno omako, s katero lahko prelijemo testenine za super hitro kosilo ali večerjo, ali pa nadgradimo zrezek v pravo chef mojstrovino. Lahko si jo pa privoščimo celo kot juhico in jo pomažemo s koščkom kruha (najbolje domačega).
Sestavine:
- lisičke
- česen
- čebula
- smetana za kuhanje (lahko pa tudi sladka ali kisla)
- sol, poper, začimbe po okusu (priporočamo zgolj timijan in svež peteršilj)
- parmezan
Priprava:
Lisičke očistite (s ščetko, lahko pa jih tudi na hitro oplaknete, tik pred pripravo). Na maščobi prepražite drobno sesekljano čebulo, dodajte še česen. Takoj zatem dodajte lisičke, pokrijte in na srednjem ognju pražite kakšnih 10 min, čim večkrat premešajte. Lisičke so pripravljene zelo hitro – je pa odvisna hitrost priprave od velikosti gob. Če želite, da so cele, bodo potrebovale nekoliko več časa kot narezane.
Dodajte smetano – toliko, kolikor je boste potrebovali, sol, poper in začimbe. Mešajte še nekaj minut, da se okusi povežejo, poskusite in po potrebi še malo pustite na nizki temperaturi.
Pred postrežbo dodajte še svež sesekljan peteršilj ter nariban parmezan ali drug sir.
Še več idej za jedi z lisičkami: