Ribezova marmelada je nekaj posebnega, pravijo mnogi, podobno kot brusnična – saj je hkrati sladka pa tudi kisla. Za zajtrk nekateri prisegajo na popečen kruh, namazan z maslom in domačo ribezovo marmelado.
Tokrat jo kuhamo na zelo enostaven (in zdrav) način, saj ima ribez naravno dovolj pektina, da zgoščevalcev ne potrebujemo.
Sestavine:
- 900 gramov zrelega rdečega ribeza
- 500 gramov sladkorja
- 6 dcl vode
Priprava:
Ribez operemo in odstranimo peclje. Skupaj z vodo ga damo v večji lonec in rahlo pretlačimo s pripomočkom za pire krompir. Dodamo sladkor in kuhamo na srednji temperaturi toliko časa, da se sladkor stopi. Nato zavremo in ves čas mešamo – do želene želirne teksture. Lonec vzamemo s štedilnika, z vrha poberemo “peno” in marmelado vlijemo v kozarce za vlaganje.
Namigi
- Ribez pred pripravo na hitro zamrznite – tako boste lažje odstranili peclje.
- Ribezova marmelada se lahko uporablja tudi kot dodatek k mesnim jedem.
- Marmelada se bo s hlajenje še malo strdila.