Avtor IF 5:38 pop ZANIMIVO

Poznate ta grm z dišečimi in okusnimi cvetovi?

Španski bezeg ali majnica (Syringa vulgaris) je priljubljena okrasna rastlina, ki zraste tudi do sedem metrov visoko.

Čudoviti cvetoči grmi španskega bezga se ponašajo s privlačno aromo. A dišeči cvetovi združeni v latasta socvetja so tudi užitni!

Kljub podobnemu imenu rastlina ni v sorodu s črnim bezgom, toda njene vijolične ali bele cvetove lahko pripravljamo na enak način. Najpogosteje ocvrte z jajcem.

Zaradi privlačnih cvetov pa so nadvse uporabni kot dekoracija različnim jedem, predvsem sladicam. Za slednji namen cvetove premažemo z beljakom, nato jih pomakamo v zdrobljen sladkor in pustimo, da se posušijo. Po postopku kandiranja cvetovi otrdijo in zaradi sladkorja tudi izgubijo nekoliko grenak priokus. Namesto beljakov lahko uporabimo v navadni ali rožni vodi raztopljeno želatino in sladkor, v katero pomakamo cvetove. Če so cvetovi po sušenju še vedno lepljivi, jih potresemo s sladkorjem.

Pripravimo sirup iz španskega bezga

Iz cvetov lahko pripravimo aromatičen sirup. Za pol litra sirupa potrebujemo 350 g sladkorja, ki ga raztopimo v pol litra vroče vode. Raztopino vlijemo v kozarec za vlaganje, dodamo pol limone in nekaj cvetov španskega bezga.

Vejic s cvetovi ni potrebno oprati dobro pa jih je pretresti, da odstranimo nezaželene žuželke. Cvetovi morajo biti prekriti s tekočino. Zaprte kozarce postavimo na hladno za pet do sedem dni in vsebino vsak dan premešamo. Na koncu sirup precedimo in prelijemo v steklenice.

(Visited 660 times, 3 visits today)
Close