Čudoviti cvetoči grmi španskega bezga se ponašajo s privlačno aromo. A dišeči cvetovi združeni v latasta socvetja so tudi užitni!
Kljub podobnemu imenu rastlina ni v sorodu s črnim bezgom, toda njene vijolične ali bele cvetove lahko pripravljamo na enak način. Najpogosteje ocvrte z jajcem.
Zaradi privlačnih cvetov pa so nadvse uporabni kot dekoracija različnim jedem, predvsem sladicam. Za slednji namen cvetove premažemo z beljakom, nato jih pomakamo v zdrobljen sladkor in pustimo, da se posušijo. Po postopku kandiranja cvetovi otrdijo in zaradi sladkorja tudi izgubijo nekoliko grenak priokus. Namesto beljakov lahko uporabimo v navadni ali rožni vodi raztopljeno želatino in sladkor, v katero pomakamo cvetove. Če so cvetovi po sušenju še vedno lepljivi, jih potresemo s sladkorjem.
Pripravimo sirup iz španskega bezga
Iz cvetov lahko pripravimo aromatičen sirup. Za pol litra sirupa potrebujemo 350 g sladkorja, ki ga raztopimo v pol litra vroče vode. Raztopino vlijemo v kozarec za vlaganje, dodamo pol limone in nekaj cvetov španskega bezga.
Vejic s cvetovi ni potrebno oprati dobro pa jih je pretresti, da odstranimo nezaželene žuželke. Cvetovi morajo biti prekriti s tekočino. Zaprte kozarce postavimo na hladno za pet do sedem dni in vsebino vsak dan premešamo. Na koncu sirup precedimo in prelijemo v steklenice.