Jagodna pita je pri nas sicer bolj trendovska kot klasična sladica, a ker je res sanjska spomladanska sladica in ker jo je res enostavno pripraviti, smo jo tokrat uvrstili kot sladico tedna.
Sestavine:
- 2 žlici olja
- 200 g piškotov (ovsenih ali maslenih)
- 100 g masla
- 100 g sesekljane bele čokolade
- 400 g jagod za pito + dodatne za dekoracijo
- 300 g mascarpone sira
- malo naribane limonine lpinice
- 200 ml smetane za stepanje
Priprava:
Pekač z odstranljivim robom naoljite, na dno pa položite peki papir. Piškote zdrobite in vanje vmešajte stopljeno maslo. Maso vsujte v pekač in enakomerno pritisnite na dno.
Nekaj manj kot pol jagod pustite za okras. Ostale sesekljajte na majhne koščke.
Čokolado stopite na pari.
Mascarpone in limonino lupinico zmešajte, nato pa vmešajte še sesekljane jagode in stopljeno čokolado. Po potrebi dosladkajte. Stepite sladko smetano. Vmešajte še stepeno sladko smetano.
Maso uporabite kot nadev pite, previdno, da jagode ostanejo na svojem mestu. Poravnajte vrhnji sloj in denite v hladilnik čez noč.
Okrasite s celimi jagodami ali pa prelijte z jagodno marmelado.