Rastline, ki rastejo divje in niso gojene, imajo v sebi številne zaklade narave – predvsem pa so bogate z antioksidanti. In kombinacija kopriv s čemažem je res zelo okusna. Juha pa kot naročena za deževen dan!
Sestavine:
- olivno olje
- 1 sesekljana čebula
- 1 na kocke narezan korenček
- 1 por, sesekljan
- 2 krompirja narezana na tanke rezine
- liter zelenjavne juhe (lahko pa tudi vode)
- 400 g kopriv, ki jih dobro operete – uporabite liste (svetujemo uporabo rokavic in predpasnika)
- 50 – 100 g čemaža ali nekaj žlic čemaževega pesta (po okusu)
- 50 g masla
- 50 ml smetane (sladke ali kisle, po okusu)
Priprava koprivne juhe:
Segrejte olje, dodajte čebulo, korenje, por, krompir in pražite dobrih 10 minut. Dodajte juho ali vodo in kuhajte, dokler krompir ni kuhan. Dodajte koprive in čemaž, po 1 minuti pa juho zblendajte. Poskusite in po potrebi solite, nato pa v juho vmešajte maslo in smetano in postrezite.