Tiramisu je večna sladica – narejen je lahko tudi zelo hitro, v različnih variantah. In tokrat smo poizkusili tiramisu pito.
Zanjo ne potrebujemo niti klasičnih piškotov (lahko jih uporabimo, lahko pa jo naredimo iz kateregakoli peciva ali piškotov), le pekač z odstranljivim obodom oz. dnom.
Sestavine:
- poljubni piškoti ali pecivo
- kava
- smetana za stepanje
- mascarpone
- kakav
Priprava:
Piškote ali pecivo razdrobimo, dodamo malo kave – po malem, da dobimo strukturo, ki še vedno dobro drži skupaj, nato pa dodajamo še stopljeno maslo. Dobljeno maso stresemo v pekač in dobro pritisnemo ob dno. Damo v hladilnik. Stepemo smetano in mascarpone. Obložimo piškotno dno, lahko prav do vrha oboda pekača. Potresemo s kakavom v prahu. Dobro ohladimo, najbolje čez noč, da se dno strdi. Preden postrežemo, previdno odstranimo obod, nato razrežemo kot torto oz pito.
Tiramisu pita je idealna različica te sladice za praznovanja. Tu pa so še 3 variante za tiramisu: