6:03 pop KULINARIKA IN RECEPTI

Opomnik: Shranite čebulne olupke za barvanje pirhov

Bližajo se velikonočni prazniki, ko bodo naše mize polne dobrot, med katerimi bodo tudi pisani pirhi.

Vsako leto je več tehnik barvanja velikonočnih jajc, a ni nujno, da so vsi okrašeni pirhi tudi primerni za uživanje. Ne pozabimo, jajčna lupina je porozna, kar pomeni, da lahko snovi skoznjo prodrejo v živilo, zato je priporočljivo barvati jajca z naravnimi barvami.

Tradicionalno barvanje jajc

Če se boste letos barvanja lotili po tradicionalni recepturi, s čebulnimi olupki, potem je zadnji čas, da začnete shranjevati čebulne olupke. Z nekaj predhodnega načrtovanja boste lahko obarvali velikonočna jajca na način, ki je prijazen do zdravja, okolja in tudi denarnice, saj boste za barvanje uporabili olupke, ki bi jih sicer zavrgli.

Naravne barve

  • Rdeča – rdeči čebulni olupki
  • Rožnata – pesa, sok vložene pese, brusnice, brusnični sok
  • Oranžna – rumeni čebulni olupki, čili ali paprika v prahu
  • Rjava – močna kava, črni čaj, zelen ovoj orehov
  • Rumena – kurkuma, pomarančna ali limonina lupina, kamilični čaj
  • Zelena – špinačni listi
  • Modra – listi rdečega zelja, konzervirane borovnice

Rdeča čebula v receptih

Če ne veste, kako bi uporabili rdečo čebulo, ki ima še posebej močno barvo, je tule nekaj idej:

Vir: ZPS

(Visited 275 times, 2 visits today)
Close