Avtor: IF
Kot neuporaben plevel grenkuljica raste po mnogih zapuščenih njivah, med živimi mejami in na travnikih.
Toda videz vara, saj je zaradi visoke vsebnosti C vitamina uporabna kot zdravilo za številne bolezenske težave, zaradi osvežilnega okusa in prijetne arome pa je odličen dodatek solatam in drugim jedem, od rižote do krompirjevih prilog, juh in jogurtnih prelivov. Lahko jo dodamo tudi osvežilnim zelenjavnim in sadnim smutijem.
Zanimivo:
Pred širšo uporabo hmelja v pivovarstvu so za grenak okus pijače uporabljali prav grenkuljico.
Na Primorskem grenkuljica zacveti že marca
Grenkuljica raste kot nizka trajnica s štirioglatim, redkodlakim steblom, ki se pogosto poleže po tleh in se ukorenini v členih. Iz ležečega stebla poganjajo pokončne veje. Majhni listi na nekaj centimetrov dolgih pecljih so srčaste oblike in drobno nazobčani. Vijoličasto modri cvetovi rastejo ob steblu, po dva do trije skupaj. Grenkuljica cveti od aprila do junija in v tem času jo je tudi najbolje nabirati. Listi starejših rastlin so namreč bolj grenki. Na Primorskem zacveti že marca.
Zdravilni učinki
Grenkuljica vsebuje vitamine C in A, grenčine, minerale in eterično olje.
Uporabljamo svežo ali posušeno rastlino. Za sušenje jo je najbolje nabirati v času cvetenja.
Grenkuljica spodbuja tek, čaj pomaga pri vnetjih sluznice, gripoznih obolenjih, astmi, prebavnih težavah, gastritisu. Izboljšuje delovanje jeter in žolčnika. Deluje protivnetno in pomirjevalno. Lahko jo dodajamo tudi kopelim, saj pomirja kožo
Čaj pripravljamo iz svežih ali posušenih listov in cvetov. Sestavine prelijemo z vrelo vodo in pustimo stati pet minut. Za boljši okus ga lahko sladkamo, najbolje z medom. Neoslajen ohlajen čaj je uporaben tudi za blaženje oteklin zaradi pikov. Enako si lahko pomagamo s svežimi zmečkanimi listi, ki jih natremo na pordelo kožo.