11:21 dop AKTUALNO

Ti super zdravi sadeži uspevajo tudi pri nas

Goji jagode so oranžno rdeči plodovi azijskega grma rahlo sladkega okusa, ki spominja na brusnice. Pri nas so naprodaj le posušene ali v obliki različnih pripravkov. Do svežih pa boste prišli le, če jih posadite, saj rastline uspevajo tudi pri nas.

Tekst: IF

Do dva centimetra dolgi plodovi so bogat vir zdravilnih snovi. Vsebuje veliko vitaminov in mineralov, predvsem B, C in E, železo, cink, magnezij, kalcij, selen ter obilo antioksidantov. Jagode so tako izvrsten in zdrav posladek, uporabne so za dodajanje različnim jedem in celo za pripravo čaja, sveže pa lahko dodajamo sokovom.

Zdravilni učinki

Uživanje jagod priporočajo tudi pri različnih zdravstvenih težavah. Uporabne so za lajšanje težav z jetri in ledvicami, uravnavanje prebave in ravni sladkorja v krvi, pomagajo pri glavobolih, bolečih sklepih, visokemu krvnemu pritisku, čistijo in izboljšujejo stanje kože, pomagajo pri nespečnosti, na splošno delujejo proti staranju in krepijo imunski sistem, ter pomagajo pri zdravljenju nekaterih oblik raka.

Posadimo jih doma

V hribovitih predelih vzhodne Azije goji jagode gojijo že tisočletja, saj so drobni plodovi cenjen vir vitaminov in drugih zdravilnih snovi. Nekoč so jim pripisovali celo magične lastnosti, Kitajci pa jim pravijo tudi volčje jagode. Grm ali manjše do tri metre visoko drevo z drobnimi listi na dolgih trnatih vejah razvija nežne vijoličaste cvetove iz katerih nastanejo drobni podolgovati  plodovi.

Večina vrtičkarjev ima pri nas posajeno navadno goji jagodo Lycium barbarum, ki zelo pozno cveti in bujno raste a ima majhne plodove ali pa sploh ne rodi. Za obetaven pridelek je potrebno izbrati novejše žlahtne sorte, ki rodijo od poletja do jeseni. K sreči s škodljivci ni težav, prav tako rastlina ni občutljiva na sušo in nizke temperature. Saditi jo je mogoče tudi v večje posode ali korita.

(Visited 304 times, 1 visits today)
Close