Tekst: IF
Do dva centimetra dolgi plodovi so bogat vir zdravilnih snovi. Vsebuje veliko vitaminov in mineralov, predvsem B, C in E, železo, cink, magnezij, kalcij, selen ter obilo antioksidantov. Jagode so tako izvrsten in zdrav posladek, uporabne so za dodajanje različnim jedem in celo za pripravo čaja, sveže pa lahko dodajamo sokovom.
Zdravilni učinki
Uživanje jagod priporočajo tudi pri različnih zdravstvenih težavah. Uporabne so za lajšanje težav z jetri in ledvicami, uravnavanje prebave in ravni sladkorja v krvi, pomagajo pri glavobolih, bolečih sklepih, visokemu krvnemu pritisku, čistijo in izboljšujejo stanje kože, pomagajo pri nespečnosti, na splošno delujejo proti staranju in krepijo imunski sistem, ter pomagajo pri zdravljenju nekaterih oblik raka.
Posadimo jih doma
V hribovitih predelih vzhodne Azije goji jagode gojijo že tisočletja, saj so drobni plodovi cenjen vir vitaminov in drugih zdravilnih snovi. Nekoč so jim pripisovali celo magične lastnosti, Kitajci pa jim pravijo tudi volčje jagode. Grm ali manjše do tri metre visoko drevo z drobnimi listi na dolgih trnatih vejah razvija nežne vijoličaste cvetove iz katerih nastanejo drobni podolgovati plodovi.
Večina vrtičkarjev ima pri nas posajeno navadno goji jagodo Lycium barbarum, ki zelo pozno cveti in bujno raste a ima majhne plodove ali pa sploh ne rodi. Za obetaven pridelek je potrebno izbrati novejše žlahtne sorte, ki rodijo od poletja do jeseni. K sreči s škodljivci ni težav, prav tako rastlina ni občutljiva na sušo in nizke temperature. Saditi jo je mogoče tudi v večje posode ali korita.