Listnati ohrovt je še ena super zimska zelenjava, odličnega okusa, hkrati pa zelo zdrava. Poznan je tudi kot divji ohrovt, južneje pa mu pravijo raštika. Tokrat smo ga uporabili v krepki čorbi, zimski enolončnici, ki vas bo pošteno nasitila – sploh, če boste vanjo dodali še klobaso.
Sestavine:
- listnati ohrovt (lahko tudi drug ohrovt ali zelje)
- krompir
- korenje
- čebula
- suha rebrca ali krača (lahko tudi izpustite za brezmesno varianto)
- olivno olje
Priprava:
Ohrovt očistimo in narežemo, če je steblo zelo čvrsto, ga zavržemo. Na hitro blanširamo. V loncu prepražimo sesekljano čebulo, nato pa vanj damo suha rebrca, na kocke narezan krompir in olivno olje ter zalijemo z vodo in zavremo, malo pokuhamo, dodamo še na kocke narezano korenje in ohrovt. Kuhamo, dokler ni vse skuhano in mehko. Po želji dosolimo in popramo ali v čorbi pogrejemo še posebej kuhano ali pečeno ali suho klobaso.
Namig: enolončnico postrežemo z zvrhano žlico kisle smetane za še boljši okus.