Vanilijevi kifeljčki so decembrska klasika, ki ne sme manjkati na mizi po tem, ko pospravimo glavne jedi. Ponavadi se znajdejo v družbi potice, pa tudi medenjakov, ingverjevih piškotov, cimetovih zvezdic ali domačih napolitank.
Recept zanje smo poiskali tam, od koder naj bi prišel v Slovenijo – v Avstriji, kjer jim pravijo Vanillekipferl.
Sestavine:
Za testo:
- 200 g masla
- 250 g moke
- 100 g mletih orehov
- 2 rumenjaka
- 1 vanilijev sladkor
- žlica mleka
- 80 g sladkorja v prahu
- ščepec soli
Za posip:
- 100 g sladkorja v prahu
- 2 zavitka vanilijevega sladkorja
Priprava:
Prvi namig: Najbolje je, da so sestavine čimbolj hladne (predvsem moka in maslo, ki ga lahko nalomimo na manjše kose in ponovno ohladimo pred pripravo).
Zmešamo moko in maslo, lahko v aparatu ali pa ročno. Posebej v skledi zmešamo rumenjake, vanilijev sladkor in mleko. Dodamo maslo z moko, orehe, sladkor in sol in mešamo toliko časa, da dobimo testo. Testo gnetemo z rokami približno pol minute, razdelimo na dele, prvega vzamemo za peko, ostale pokrijemo in damo v hladilnik.
Testo razdelimo na dele v velikosti jajca in razvaljamo v trakove, ki jih razrežemo v velikosti kifeljčkov. Oblikujemo v polmesece in položimo na peki papir.
Pečemo na 180 stopinj, 13- 15 minut oz. dokler rahlo ne porjavijo.
Za posip zmešamo sladkor v prahu z vanilijevim sladkorjem. V mešanici povaljamo pečene in rahlo ohlajene kifeljčke (približno 1 minuto po tem, ko smo jih vzeli iz pečice se posip najbolje prime).