Jabolčna pita je sladica naših babic. Ko čakaš, da zadiši iz pečice in potem še dlje čakaš, da bo končno pečena in dovolj ohlajena za ugriz v sočno, sladko, rahlo, hrustljavo …
Tokrat recept za jabolčno pito “zgoraj brez”, za dodatno hrustljavost pa poskrbijo mandlji.
Sestavine:
- 300 gramov moke
- 1/3 pecilnega praška
- 1 vanilijev sladkor
- 100 gramov sladkorja v prahu
- 110 gramov masla
- 2 rumenjaka
- 4 žlice kisle smetane ali mascarponeja
- mandlji v lističih
Za nadev pa:
- 1 kg jabolk
- 80 -100 g sladkorja
- cimet
Priprava:
Moko in pecilni prašek presejemo, dodamo zmehčano maslo, sladkor in vanilijev sladkor, rumenjaka ter kislo smetano ali mascarpone in zamesimo testo ter ga pustimo počivati na hladnem.
Jabolka naribamo in dodamo ostale sestavine.
Testo raztegnemo kar v pekaču za pito. Na robovih pustimo dvignjen rob, ki ga ob pekač pritisnemo z žlico ali vilicami. Pečemo okoli 10 minut na 180 stopinj, nato v testo denemo jabolčni nadev, potresemo z lističi mandljev in na 180 stopinj pečemo približno eno uro.
Ohlajeno pito posujemo s sladkorjem v prahu, lahko pa jo prelijemo z vanilijevim pudingom, dodamo kepico vanilijevega sladoleda ali malo stepene smetane.