8:59 dop KULINARIKA IN RECEPTI

Vrtna fritata – s septembrsko zelenjavo

Kaj je boljše za lahko kosilo, ko nimamo ne časa, ne volje in ne energije, kot enostavna fritata? Tokrat vrtna fritata, ker so vrtovi še kar precej polni.

Fritata ali tudi frtalja je jed, pri kateri lahko uporabimo 1001 sestavino, pa se skoraj nikoli povsem ne ponesreči. Za tokratno smo skočili k sosedu po jajca in na domač vrt po tisto, kar se na njem še bohoti.

Poznate glavno skrivnost frtalje? Jajc se v ponvi ne meša!

Sestavine:

(za 2 osebi)

  • 4 jajca
  • olivno olje
  • mleko ali smetana (2 ali 3 žlice)
  • nekaj češnjevih paradižnikov
  • parmezan
  • šopek blitve ali špinače
  • por
  • drobnjak
  • za noževo konico mletega oreščka
  • pest pinjol

Priprava:

V posodi razžvrkljamo jajca, dodamo sol, poper, mleko ali smetano, parmezan, muškatni orešček in pinjole.

Segrejemo ponev z olivnim oljem in popečemo polovičke češnjevih paradižnikov, na drobno nasekljano blitvo oz. špinačo, nasekljan por in drobnjak. Ko zelenjava malo uplahni, jo razporedimo po vsej ponvi in čeznjo prelijemo jajčno zmes.

Lahko – da bo lažje – naredimo tudi obratno. Zelenjavo poberemo iz ponve, najprej stresemo na segreto olje jajca in na jajca razporedimo zelenjavo. Da bo še lažje, lahko kar vse skupaj zmešamo v posebni posodi. In seveda vrnemo v ponev.

Nič ne mešamo, samo pečemo, počasi, da jajca lepo zakrknejo. Sedaj pa ponev položimo še za 10 minut v na 170 stopinj Celzija ogreto pečico. Če naša ponev tega ne omogoča, bo prav tako dobro tudi, če fritato v ponvi nežno obrnemo in popečemo še na drugi strani.

 

 

 

 

 

(Visited 592 times, 2 visits today)
Close